Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: SKAbina

THE BUSINESS

No Mercy For You

Burning Heart, 2001

Pisalo se je leto 1980, ko je Anglijo zalil drugi val punka, z njim pa je prineslo bende, kot so Cockney Reject, Exploited, Blitz, Angelic Upstarts in seveda The Business. Fantje so bili mladi, toda brez upov na svetlo prihodnost, zato zelo, zelo jezni. Svoj gnev so poplakovali z guinessom, sproščali v pretepih ali pa ga izkričali na odru.

Danes, več kot dvajset let pozneje, ko punk doživlja preporod, so vsi ti bendi zopet tukaj. Niso več mladi in od guinessa so jim zrasli trebuščki. Prihodnost je najbrž svetlejša, saj se punk kar dobro prodaja, kljub temu pa so še vedno zelo jezni, in če ne morejo kako drugače, to pač izpovedo tako, kot najbolje znajo: z glasbo.

V osemdesetih letih so veljali The Business za enega najbolj energičnih in agresivnih bendov, kar jih je takrat divjalo po odrih. Navdih so našli na ulicah, zlivali gnev po zaslepljencih in buržujih ter opevali uporništvo, anarhijo in seveda punk. No, očitno se v vseh teh letih niso prav dosti spremenili, to izpričuje že sam naslov nove zgoščenke, No Mercy For You. The Business kljub letom še vedno premorejo več kot preveč energije, da neusmiljeno obračunajo s sovražniki, ki so ostali bolj ali manj isti. No Mercy For You je dokaz, da so trije akordi neuničljivi in večni ter da se da z njimi narediti marsikaj. Od melodičnih, klasično punkerskih rifov, energičnega hard cora in vse do podivjanih metalskih ekscesov. Mogoče se vam bo na začetku zazdelo, da Business le ne premorejo več toliko energije kot nekoč. Tudi meni se je. Toda kmalu so me prepričali v nasprotno. Verjemite, da Business še vedno vedo, kako se igra pravi punk, in ga tudi igrajo. Leta in trebuščki jih ne ovirajo. Ravno nasprotno. Prav leta izkušenj so tista, ki dajo človeku bolj nazoren vpogled v stvari, in njihov pogled na svet se ni prav nič spremenil, ampak se je še poglobil in utrdil. Hitro, divje in brez usmiljenja za nič hudega sluteče bobniče zdrvijo čez celotno ploščo v borih sedemintridesetih minutah, pri tem pa pljuvajo svoj gnev na vse strani. Tako kot se za pravi punk spodobi!

SKAbina