Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: Danijel Mežan

DEFACTO

Megaton Shotblast!

Gold Standard Laboratories, 2001

Ko je skupina marca letos gostovala v prostorih lokalnega Orta, se nisem mogel načuditi zanimivi pripombi znanca, ki je šla nekako takole: »Na tale dub pa ne bi skadil niti enega samega zvitka.« Saj vem - pričakoval je »revolucijo«, nekaj novega, kar bo vrelo od izvirnosti, in se kar ni in ni mogel zadovoljiti s tem, da do nas le redko seže magična substanca, ki na zelo primaren način išče prazen prostor. Vem, da se dandanes ne smeš zadovoljiti z vsem, kar ti ponuja potrošniška družba, a ko ti bend razkrije, da prihaja iz punkovske tradicije, pristopa k stvari izrazito kot samouk, se loteva »jammanja« ob redkih priložnostih, ko ima čas, in je tu predvsem zaradi zabave, mu res ne moreš kaj očitati. Sploh, ker koncert odigra s srcem; in nič ne de, če efekti ne razbijejo celote in je ne manipulirajo do konca. Tako kot je bilo na Jamajki v sedemdesetih letih, pač ne bo nikoli več. Sodobni dub mutanti pa imajo že toliko svetoskrunskih primesi in raznoraznih odvodov, da o čistokrvnosti že kar težko govorimo.

In Defacto so zagotovo precej več kot zgolj dub bend. Vplivi pač sežejo na mnoge strani, saj ob Tubbyju in Perryju lahko zaznam vsaj še Felo Kutija in njegov afro beat, funkadelijo, psihedelijo, jazz, mutiran rock, elektroniko in celo tradicionalno salso. »Globoki« basist Omar Rodriguez - še do nedavnega z bobnarjem Cedricom Bixlerjem gonilna sila že razpadlih At The Drive-In - je namreč odraščal prav ob latino zvokih, saj je njegov oče David Lopez že dalj časa priznan kalifornijski »session« muzikantar, izurjen trobentač. In zanimivo, da je imel prav on prste zraven tudi pri nastanku plošče Megaton Shotblast, ki še zdaleč ne skriva navezanosti na omenjene obrazce, saj nadvse lepo prikaže dvoboj »stare« in »nove« šole. In ne boste verjeli: v šestletnem obstoju skupine je to šele prvenec, če odštejemo mini LP ploščo How You Dub, You Fight For Dub, You Plug Dub In in odlično producirano letošnjo EP ploščo, ki je izšla pri Grand Royal. Če se malce popravim: niti ni čisto pravi prvenec, saj na njem najdemo tudi lanske posnetke, narejene z že omenjenem Davidom Lopezom in njegovim »salsa« bendom ter nekaj koncertnih posnetkov z evropskih odrov - dva sta presenetljivo celo iz našega Orta.

In prav zato boste lahko ob muziki hitro občutili, da so posnetki daleč od zvočne superiornosti in veličastne produkcije. Vse je izrazito lo-fi, umazano, podrejeno skupinski improvizaciji in raziskovanju glasbil ter kaže skupino predvsem v živi, naravni luči. Brez olepšav, semplov, nasnemavanja in zakrivanja napak. »Roll 'em up and smoke 'em up.«

Danijel Mežan