Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: Danijel Mežan

DR. ISRAEL and BROOKLYN JUNGLE SOUNDSYSTEM

Black Rose Liberation

Baraka Foundation, 2001

Crooklynskega guruja in preroka Dr. Israela sem zadnja leta - če sem čisto odkrit - prav pogrešal. Predvsem uporniško radikalni nastop, pretresljivo moč besede, socialno angažiranost in zvočno sočnost. Tiste sestavine, ki bi ga v tem trenutku najbrž »linčale«, sploh ko se zasliši verz, ki sledi temi kosa Down In The Bottom: »Mislim, da je ironično, da je v nekih zveznih državah prepovedano zažgati, poškodovati ali kako drugače onečastiti ameriško zastavo.« Burne besede so prav z novo ploščo dosegle vrhunec, saj ne boste našli niti enega zapisa, ki ne bi tako ali drugače pripovedoval znanih zgodb, ki jih piše življenje. Ne samo na nenehno omenjanem »spektaklu« CNN, ki je boljši kot vsak Hollywood, temveč s povezujočo »nitjo«, ki plete konceptualni načrt. Dr. Israel je namreč novo ploščo Black Rose Liberation povezal tako, da je vse kose muzike obdal z govori in radijskimi novicami, ki pravzaprav nikoli ne iščejo pozitivne tematike, temveč se vedno navežejo na bližnjevzhodno krizo, »problem« Afrike, prenatrpanosti zaporov ali pač gverilsko bojevanje po celotni obli tega sveta.

A ko pomislimo na njegovo »zapuščino«, niti ni neobičajno, saj že leta vztraja in bije boj na podzemni sceni. Pa naj bo v mnogoterih »multi-kulti dub-hop« zarotah z lokalnim Wordsoundom, ki so še v porodnih krčih obrodile sijajen prvenec 7 Tales Of Israel, ali pač ob priložnostnem srečanju v »džungli«, ki se ni najbolje obrestovalo na Next Step. Vrhunec smo bržkone dočakali pred dvema letoma v pomenljivo naslovljenem Inna City Pressure, ki je brez predsodkov in dlake na jeziku zadel v črno na oporečni verbalni in zvočno »zmešani« ravni. Korenine so sicer tu, da jih spoštuješ - še posebej pa spoznaš do potankosti, četudi se mešajo z Black Sabbath -, a brez sprevračanja in klestenja do kosti ne boš našel poti do originalnosti. Dr. Israel se tega zaveda, a nikoli ne bo odstopil od preverjenega recepta, ki je že v samih začetkih vzburjal njegovo slo. Važno je, da slaviš njegovo ime in s »pristnim švicem« ter »živim ozvočenjem« oplemenitiš digitalni svet.

In tudi z novo ploščo Black Rose Liberation ni nič drugače, saj se skozi celoto vije prelepo zlitje trdega hip hopa, v talilnici skuhanega duba, ki bi ga lahko posvojil tudi Adrian Sherwood, okleščenega jungla in celo gospelovsko podmazanega pridiganja. To je moj prijatelj pred kratkim označil za predvidljivo in nič novega, a to je pač Dr. Israel. Če si njegov »fen«, ti bo zamašil tudi zadnjo poro, če pa iščeš revolucijo, potem tale grozeči hedonizem in kruta realnost vsekakor nista pravšnja lekcija. A pazi: danes je kvazireformatorjev, ki govorijo veliko in ne povedo nič, še preveč, energične pravoverce pa moramo skrbno izbrati.

Danijel Mežan