Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: Napo.lee.tano

ADAM F

Kaos – The Anti-Acoustic Warfare

Emi/Dallas, 2001

Adam Fenton, ki nastopa pod okrajšanko Adam F, ima za sabo že kar zavidanja vredno drum'n'bassovsko kariero, njegovo spogledovanje s hip hopom pa se je začelo, ko je za legendarnega lomilca ženskih src LL Cool J-ja produciral naslovni komad za ploščo G.O.A.T. – Greatest Of All Times. LL je bil z beatom tako zadovoljen, da je Adama takoj najel za produkcijo še enega komada, Take It Off. S tem sta se začeli dve leti kaosa v življenju Adama F-a. V svojem londonskem studiu je pripravljal beate, s katerimi je potoval v New York, kjer so rapperji snemali glasove, potem pa nazaj v London, kjer sta potekala miksanje in končna produkcija. Tisti F v imenu bi si tako lahko razlagali tudi kot Frequent Flyer; z nabranimi kilometri poletov si je Adam zagotovo že prislužil kakšne počitnice, ki mu jih, mimogrede, popolnoma privoščimo, saj je iz Kaosa naredil nadvse soliden glasbeni izdelek.

Prva pohvala gre že izboru sodelujočih rapperjev, saj je Adam v studio zvabil zelo različne vokaliste in s tem pokril velik del trenutnih trendov v svetu hip hopa. LL Cool J je predstavnik klasične šole, Redman je simbol newyorškega zapohanstva in jebivetrstva, M.O.P. in Capone-N-Noreaga hiperenergetskega pitbulovstva, Guru stajliš in jazzy zapeljevanja, Pharoahe Monch čvrstega undergrounda, Lil' Mo poppy štiklarjenja, Beenie Man pa jamajškega raggamuffina. Adam F se je v produkciji dobro prilagodil zvokovju, ki ga našteti sicer največ uporabljajo, a vendarle je album prepoznavno njegov: predvsem se poznata izjemen občutek za osnovne nastavitve beata, zlasti debelih basovskih linij, in uporaba pompoznih semplov. Vizija hiphopovskega zvoka, kot ga ponuja Adam F, je fuzija treh ta trenutek najbolj vročih in prodajanih hip hop producentov – Timbalandove poslušljivosti in všečnosti, neutrudnega in bigger-than-life drmanja Swizza Beatsa in Premierovega občutka za zvočne detajle.

Antiakustični boj je tako vsaj za zdaj dobljen, Adam F pa si je z albumom nasnel zelo referenčen izdelek. Kam ga bo pot vodila od tod naprej, je veliko vprašanje, ki si ga zastavljajo fani z obeh front, na katerih je do sedaj deloval. Oboji bi verjetno želeli, da ostane v njihovem preferenčnem polju. Mogoče pa ga bo zgrabilo kaj čisto tretjega?

Napo.lee.tano