Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: Napo.lee.tano

OZOMATLI

Embrace The Chaos

Almo-Interscope, 2001

Ozomatli so pred leti pomenili resnično osvežitev ne samo na hiphoperski, ampak predvsem na latino/world glasbeni sceni. Multikulturna mineštra muzikantov ter genialno združevanje akustičnega preigravanja, gramfonskih vragolij slavljenega gramofonista Cuta Chemista in markatnega rapanja Chalija 2ne (slednja sta tudi člana čislanega kolektiva Jurassic 5) sta navduševala že v studijsko posneti obliki, koncertno doživetje pa je menda ponujalo še potenciran užitek. Prvenec je izšel pri mikro založbi Almo Sounds in ni doživel velike distribucije, kaj šele promocijskega sukanja po sredinskih radijskih postajah in glasbenih video kanalizacijah. A prodor je bil dovolj močan, da je distribucijo naslednika prevzel velikanček Interscope - in (glede na latino trend) lahko pričakujemo agresivnejši tržni pristop.

E, in tu smo zdaj pri zgodbi o trgu. Takoj po prvih tonih je jasno, da je tej muziki od prvenca do drugenca nekaj odpadlo. In kaj kmalu je jasno, da sta odpadli dve za njihov zvok zelo značilni stvari: gramofoniranje Cuta Chemista in vokaliziranje Chalija 2ne. Manko slednjega še nekako (bolj za silo, kot zares) uspejo zapolniti ugledni mikrofonski gostje Common, De La Soul, Medusa, Wil.I.Am (iz Black Eyed Peas) in novi hišni MC Kanetic Source (ki očitno skineva Chalija 2no), a odsotnost kreativnega vključevanja vrtečih se vinilov prej zelo polni muziki odvzame veliko šarma in odprtosti, zaradi katere so Ozomatli tudi pobasali kar veliko bazo fanov. Zadeve ne odtehtata niti Dos costas ciertas in Suenos en realidad, ki ju je produciral Mario Caldato Jr.

Embracing The Chaos sicer ni slab album – nasprotno, med enajstimi komadi bi težko našli katerega, ki bi si zaslužil strogo grajo, in verjamem, da bo marsikdo, ki si bo mnenje o bandu ustvaril na podlagi tegale ploščka, Ozomatli prilepil na spisek najljubših bandov. Problem, ki ga imamo tisti, ki smo ob prvencu padali okrog, pa je seveda jasen: če te nekdo navadi na vrhunske butične specialitete, se počutiš nategnjenega, ko te začne pitati z zgolj korektnimi meniji iz menze.

Napo.lee.tano