Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: Katarina Višnar

SIMPLY DUSTY

The Definitive Dusty Springfield Collection

Mercury Records, 2000

THE LOOK OF LOVE

The Burt Bacharach Collection

Warner Music, 2001

Če boste pobrskali po prašnih, popraskanih vinilnih ploščah, ki jih je vaš oče pred leti pospravil pod omaro, boste morda našli nedvomen dokaz, da sta Dusty Springfield in Burt Bacharach sladila življenje že našim »ta starim«. Še dobro, da se danes dobre stare stvari pojavljajo na zgoščenkah, kajti moja izkušnja pravi, da so tovrstne vinilne plošče naših staršev zaradi nešteto poslušanj bolj ali manj neuporabne.

Zbirka Dusty Springfield je zbiralski izdelek s štirimi ploščami ter s podatkovno bogato in uporabno spremno knjižico; obsega večino hitov te angleške pevke ter tudi nekaj do sedaj manj dostopnih posnetkov. Takšna kompilacija seveda boleha za isto boleznijo kot vse podobne kompilacije: ogromno je skladb, ki le zapolnjujejo prostor med tistimi skladbami, ki so resnično potrdile kvaliteto tudi z nekaj desetletij dolgo časovno razdaljo. Dusty je bila nedvomno odlična interpretka, ki je tudi slabšim komadom znala dati dušo. Še danes jo lahko brez težav predstavimo kot izvrsten šolski primer bele (ali »modrooke«, kot so nekje zapisali) soulovske pevke, od katere bi se lahko marsikaj naučila katerakoli od sodobnih pevk, ki poskušajo iz svojega petja izvabiti kaj več »duše« (brez zamere, a na misel mi takoj pride pevka zagrebške skupine Jinx; prisluhnila sem ji prav v tistem času, ko sem poslušala to kompilacijo Dusty Springfield).

Dvojni album Burta Bacharacha je za eno ploščo krajša izvedba antologije istega imena, ki so jo pred tremi leti sestavili pri Rhino Records. Hkrati pa je v tem trenutku edina res uporabna Bacharacheva kompilacija, ki sem jo zasledila v naših ploščarnah. Verjetno ni treba posebej poudariti, da je raznih izdaj znamke Burt Bacharach več kot preveč. Le za domače loge to ne drži.

Burt Bacharach je skupaj s piscem besedil Halom Davidom v desetletju in pol skoval toliko hitov, da bi jih kar težko našteli. Vsaj nekaj izmed njih pa je takšnih, da nas z lahkoto prepričajo, da dvojec Bacharach-David postavimo med najpomembnejše avtorje popularne glasbe 20. stoletja. Pevcev, ki bi se preizkusili v Bacharachevih skladbah, ni nikoli zmanjkalo. Morda najbolj ključno je bilo sodelovanje dvojca z Dionne Warwick. Poleg nje so tu The Carpenters, Aretha Franklin, The Drifters, Tom Jones, Gene Pitney, Petula Clark, Elvis Costello ter seveda Dusty Springfield, ki jo še najbolj pomnimo po interpretaciji skladbe The Look of Love.

Če so sedemdeseta in osemdeseta leta Bacharacha slavila kot prvovrstnega pripadnika sredinske godbene fronte, namenjene starejšim poslušalcem in tistim, ki iščejo kaj mirnega ter konvencionalnega, pa so devetdeseta leta nepričakovano odkrila še drugo plat Burta Bacharacha. Zanimivo, kajti Bacharach se tedaj pojavi kot eden od poglavitnih vplivov avtorjev, ki ne kompromitirajo navdiha in glasbenega iskanja za ceno uspešnosti, poslušljivosti, množične sprejetosti, zatorej mainstreama. Med njimi lahko omenim Yo La Tengo, Stereolab, Combustable Edison in The Aluminum Group. Če ne kaj drugega, nam prav takšna devetdeseta, bolj kot vse lestvice, na katerih so se v vseh letih znašle njegove skladbe, zelo lepo pojasnijo, kako pomemben in še danes aktualen skladateljski opus je ustvaril Bacharach.

Katarina Višnar