Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: SKAbina

THE SKOIDATS

A Cure For What Ales You

Moon Ska NY/Moon Ska Europe, 1999/2001

Čeprav je CD A Cure For What Ales You prvič izšel že leta 1999, takrat za lani preminulo Moon Ska Records iz New Yorka, menim, da si zasluži, da mu posvetimo delček prostora na teh straneh. To pa zato, ker ga je Moon Ska Europe, ki je bila ameriški soimenjakinji sicer sorodna po imenu in sceni, ki jo pokriva, drugače pa je bila od nje ves čas popolnoma neodvisna, letos končno uspela ponovno izdati, saj je bila prva izdaja skoraj v trenutku razprodana. In to vsekakor nekaj pomeni.

Te vrstice so posvetilo bendu, ki je deloval zelo malo časa in za sabo v ska svetu pustil praznino, ki jo bo, upam si trditi, nemogoče zapolniti. Bore malo, le tri leta, so zdržali skupaj fantje iz Missoule v Montani in izdali dva albuma. Že s prvim, The Times, so pustili tako močan pečat, da jih je še za življenja benda ponesel v legende. Na željo in vsesplošno veselje privržencev so The Skoidats poskusili po prvem razhodu še enkrat združiti moči - in produkt tega snidenja je A Cure For What Ales You. Nato se je bend že drugič, tokrat pravijo dokončno, razšel, člani pa so se porazgubili po drugih skupinah.

Že na The Times so nakazali, kam jih bo vodila glasbena pot. Njihova glasba je zlitina tradicionalnega skaja, oi punka in reggaeja, zasledimo tudi vplive jazza; to odseva v samosvojem in razpoznavnem zvoku. Eden od zaščitnih znakov The Skoidats je pevec in kitarist Justin, ki mu odlično uspeva transformiranje glasu od nežnejših ska in reggae melodij do agresivnejših punkerskih. Saksofonist in pozavnist tvorita dovolj trdno in usklajeno pihalno sekcijo, tako da na A Cure For What Ales You sploh ne boste pogrešali drugega saksofonista Josha, ki se po prvem razhodu ni več vrnil v bend. In seveda ne smem pozabiti na energično in poskočno ritem sekcijo, ki suvereno vodi in usmerja melodijo. V nasprotju z The Times, kjer so komadi med seboj slogovno pomešani, na tem ploščku prehajajo od hitrejših, poskočnih ska komadov k mirnejšim, bolj tradicionalnim, na polovici z recitalom Poejeve pesmi Lines On Ale, nato pa se prevesijo v divje oi punk vode.

A Cure For What Ales You je dostojen naslednik The Times in vsekakor album, ki si zasluži vse pohvale; nanj so The Skoidats zares lahko ponosni.

SKAbina