Letnik: 2001 | Številka: 12 | Avtor/ica: Jane Weber

Sean Egan

ANIMAL TRACKS: The Story Of The Animals

Helter Skelter, 2001

Založba Helter Skelter ima toliko zanimivih naslovov, da sem se kar zgrozil, ko sem odkril njeno spletno stran, in moral sem se kar brzdati, da nisem končal v bankrotu. Ker bralci Muske gotovo resno razmišljajo o glasbi, verjamem, da jim bo tudi ta izdaja o skupini The Animals v veliko veselje in pomoč pri poslušanju. Saj veste, če poznaš zgodovino in dejstva, praviloma lažje razumeš tudi samo glasbo in konec koncev dogajanja na današnjem prizorišču. Glede na uspeh te zasedbe je nekoliko presenetljivo, da je to njena prva resnično verodostojna biografija, vendar se je splačalo čakati! Nekaj knjig na to temo je sicer že izšlo, a so bile, vsaj tiste, ki jih sam poznam, neverjetno pomanjkljive in neargumentirane.

Delo, pod katero se je podpisal Sean Egan, temelji na intervjujih s člani skupine, v njem pa so lepo nanizani vsi vzponi in padci te legendarne zasedbe. Naj vas spomnim: izvirna zasedba skupine The Animals je bila del angleškega rhythm and bluesa v šestdesetih letih. Ta glasbeni tok je odigral pomembno vlogo in veliko vprašanje je, če bi brez njega Bob Dylan tako zgodaj segel po električni kitari. Marsikateri glasbeni kritik je tako ironično zapisal, da je najboljša plošča britanskega elektrificiranega bluesa album Bringing It All Back Home Boba Dylana oziroma vsaj njegova elektrificirana polovica. O vplivu Angležev Sean Egan seveda na veliko razglablja in Erica Burdona razglaša za najboljšega belega pevca bluesa. No, vse ocene in pretiravanja moramo mogoče jemati nekoliko z rezervo, je pa po drugi strani res, da se je Egan zelo potrudil svoje poglede argumentirati in to mu je v dobrih 200 strani debeli knjigi tudi bolj ali manj uspelo. Zanimivo je prebrati že o tem, kako je skladba House Of The Rising Sun postala zimzelena in odigrala tako pomembno vlogo za angleško in ameriško rockovsko glasbo, in posledično seveda za rock kot internacionalno govorico, kot bi rekel kolega Marjan Ogrinc.

Gre tudi za enkraten dokument, saj prinaša popolno diskografijo in še veliko uporabnih podatkov za oboževalce. Ne glede na to, kako vam je všeč ta glasba, lahko zapišem, da je to ena bolje pripravljenih knjig, kar sem jih prebral v zadnjem letu, in podobnih del si lahko le želimo. Pri vsem skupaj moramo vedeti, da je bila skupina The Animals mogoče najpomembnejša od vseh skupin tako imenovane angleške invazije, nam, ki smo oddaljeni od tovrstnega dogajanja, pa se potem kakšni takšni fenomeni zdijo nekoliko nerazumljivi, posebno, če o njih pišejo navdušeni in zavedni Angleži (www.skelter.demon.co.uk).

Jane Weber