Letnik: 2001 | Številka: 12 | Avtor/ica: SKAbina

AGNOSTIC FRONT

Dead Yuppies

Epitaph, 2001

Agnostic Front so se v zgodovino punka zapisali pred dobrimi dvajsetimi leti, in sicer z brezkompromisno in neizprosno prvo ploščo Victim In Pain, enajstminutnim, kaotičnim drvenjem. Plošča jih je ustoličila kot enega najhitrejših ameriških punkovskih bendov, obenem pa pripomogla k pojavu termina hard core punk.

Plošča Dead Yuppies ni destruktivna kot Victims In Pain in ne prefinjena kot Something Gotta Give (za mnoge njihova najboljša), ampak se dotakne obeh in pravzaprav pomeni sprehod skozi vso njihovo zgodovino, razen obdobja skrajnih metalskih izpadov. Dead Yuppies nam prinaša agresiven prvinski hard core, spogledovanje s street punkom, ki se je začelo že na Something Gotta Give, in občasne odklone proti metalu. Hardcorovska ikona Vinnie Stigma, ki se ga drži sloves slabega kitarista, nas prepričuje v nasprotno z občasnimi kitarskimi soli; popolnoma nepotrebno, saj se bend nikoli ni hotel dokazovati z umetelnostjo igranja in mu je glasba služila predvsem kot medij za posredovanje besede.

V dvajsetih letih so se dogajali vzponi, padci, ločitve, smrti bližnjih, dopusti v ječi, rodili so se otroci ... nabirale so se izkušnje. Morda je ravno zato Dead Yuppies bolj zrela kot katerakoli njihova plošča do sedaj. Vendar pa to ne pomeni, da so se Agnostic Front umirili in sedaj prepevajo o bolj všečnih stvareh. Agnostic Front še vedno neusmiljeno obračunavajo s krivicami in grdobijami vseh vrst; z urbano dekadenco, zgrešeno politiko, lažno svobodo, pedofilijo, večnim pretiranim pehanjem za materialnim ... Vendar ta gnev ni več gnev razgretih najstniških betic izpred dvajsetih let, pač pa gnev zrelih, z mnogimi spoznanji obogatenih mož. In besedila so bolj refleksivna kot prej, to daje plošči prav poseben pečat.

SKAbina