Letnik: 2001 | Številka: 12 | Avtor/ica: Napo.lee.tano

GRAVEDIGGAZ

Nightmare In A-Minor

Active Entertainment, 2001

Pojav superskupin je v zadnjih nekaj letih zelo pogosta praksa v svetu hip hopa. A domnevne superformacije se pojavljajo predvsem v bombastičnih medijskih najavah, morebiti jim uspe skuhati še kakšen singel, potem pa reč iz takšnih in drugačnih razlogov (ponavadi gre za prepire o osnovni usmeritvi banda) razpade. Gravediggaz so razpadali po kosih in ob izidu te plošče je od kvarteta ostal le še eden, Fruitkwan. A kljub temu so Gravediggaz prišli zelo daleč, Nočna mora v a-molu je namreč njihov tretji album.

Projekt Gravediggaz je nastal zaradi zagrenjenosti štirih ljudi. Zagrenjenost pa je imela skupnega povzročitelja: vse je tako ali drugače nategnila založba Tommy Boy. RZA, Too Poetic in člana odpuščenih Stetsasonic, Prince Paul in Fruitkwan, so si nadeli grozna imena The RZArector, The Grym Reaper, The Gatekeeper in The Undertaker ter posneli prvenec, poln črnega humorja, aluzij na B-produkcijske grozljivke in drugih smešnih domislic, uperjenih predvsem v zasmeh Tommyjevemu pobčku. Uspeh prvenca pa gre kljub nedvomni kvaliteti pripisati predvsem sočasni eksploziji klana Wu-Tang, ko so fani longislandskega fenomena besno iskali več takšne muzike. Na drugi plošči je osnovni koncept že rahlo zvodenel, predvsem zaradi odsotnosti Princa Paula in levoročne Rzove produkcije. Tretji album sta tako snemala le še dva člana, Fruitkwan in Too Poetic, usoda pa je hotela, da je slednjega tik pred izidom premagal rak na želodcu. Prav verjetno je torej, da je tole zadnji izdelek Gravediggaz. In kakšen je?

Pravzaprav mu ni kaj očitati, saj je predvsem Poeticov raperski del na zelo visoki ravni; ob njegovi smrti ostaja neizpodbitno dejstvo, da je eden od najbolj prezrtih raperskih piscev in interpretov dobe. Tudi Fruitkwanove rimarije niso slabe, a vsekakor Nočni mori manjka cinične duhovitosti, ki jo pogrešamo, že odkar je skupino zapustil Prince Paul. Predvsem produkcijsko ostanejo ušesa nezadovoljena, a ker vemo, da s temle zapisom pravzaprav pišemo zadušnico za nekim ansamblom, ne bomo preveč razsuvaški in končujemo s pomiritvenim: počivajte v miru!

Napo.lee.tano