Letnik: 2001 | Številka: 12 | Avtor/ica: Jure Potokar

BIRÉLI LAGRÈNE

Gypsy Project

Dreyfus/Intek, 2001

Petintridesetletni romski kitarist Biréli Lagrène je pri trinajstih letih, ko je javnost prvikrat slišala zanj, zvenel tako osupljivo podobno Djangu Reinhardtu, da so ga nemudoma razglasili za njegovega naslednika. Toda virtuoz na kitari se s tem sploh ni strinjal; namenoma se je oddaljil od svojega prvega vzornika, tako da je začel igrati precej rockovsko zvenečo fuzijo in sredi osemdesetih celo snemal s pokojnim mojstrom baskitare Jacom Pastoriusom. Na srečo se je kasneje vrnil k bolj umirjenemu stilu in izvajal predvsem jazzovske standarde, kljub temu pa je le redko zaigral kot njegov prvi vzornik.

Toda že nekaj let se zdi, da Django Reinhardt znova prihaja v središče zanimanja tistih, ki danes sploh še poslušajo jazz. O tem priča pravi plaz več kot stotih plošč z njegovo glasbo (posnel je več kot tisoč skladb), ki so trenutno na voljo, pa tudi odličen obisk koncertov na festivalu Djanga Reinhardta, ki ga od leta 1983 pripravljajo v vasici Samois-sur-Seine južno od Pariza, kjer je legendarni kitarist živel in tudi umrl.

Na festivalu seveda redno nastopa tudi Lagrène in morebiti je tudi to eden izmed razlogov za plošèo Gypsy Project. Toda tudi tokrat se je kitarist odločil znotraj žanra »ciganskega swinga« poiskati precej samosvojo, manj splošno znano podobo genialnega predhodnika. Lagrène namreè z akustično kitaro in s sodelavci, dvema ritem kitaristoma (Holzmano Lagrène in Hono Winterstein), romunskim violinistom Florinom Niculescujem, kontrabasistom Diegom Imbertom in kot gostom še sijajnim harmonikarjem Richardom Galianom, izvaja manj znane skladbe iz Djangovega repertoarja okoli leta 1947. Vmes je nekaj mlajših in starejših mojstrovin, za vse pa je značilna izjemno virtuozna, energična in navdahnjena izvedba, ki prepriča tudi skeptika, prepričanega, da je Django na kitari pač že povedal vse. Lagrène je gotovo njegov prvovrsten naslednik, ki mu morda manjka avtorskih skladb, na kitari pa je nedvomno tak virtuoz, da mu je užitek prisluhniti.

Jure Potokar