Letnik: 2001 | Številka: 12 | Avtor/ica: Zoran Pistotnik

RAZLIČNI IZVAJALCI

Streets Of Dakar - Generation Boul Fale

Stern's Africa, 2000

Dandanašnji spada Dakar zagotovo med najživahnejše afriške prestolnice; iz Senegala pa zadnja leta tako ali tako prihaja do naših ušes nepregledna vrsta imen sodobno in tradicionalno usmerjenih glasbenic in glasbenikov. Pravijo, da dakarske ulice zadnje desetletje kar vrvijo od mlajših nadobudnih glasbenikov in glasbenic, ki se poskušajo uveljaviti vsaj v krogu vrstnikov, če je že preboj na večje odre ter v mednarodna ozvezdja zaradi močne konkurence domačih in mednarodno uveljavljenih prvakov zanje pretežak. A pogled nazaj kaže, da se je marsikomu med njimi posrečilo tudi to, pa čeprav samo za sezono ali dve, za evropski prvenec in morda za nastop na kakšnem evropskem festivalu. Prav ob takšnih priložnostih potem razkrivamo desetletje in več trajajoče lokalne glasbene kariere, dokumentirane z odličnimi posnetki, ki pa so dostopni le v kasetnih izdajah na lokalni tržnici. In vsaj načelno potrjujemo naše vedenje, da seveda še vedno obstajata dva aktualna vzporedna svetova produkcije afriške popularne godbe.

Streets of Dakar je dokument opisanega dogajanja, sestavljen v glavnem s posnetki s kasetnih albumov manj znanih ali pa zunaj Senegala sploh neznanih glasbenic in glasbenikov, ki pa so si vsi po vrsti na domačem prizorišču že prigarali javno priznanje in pomen, nekateri izmed njih pa počasi prodirajo tudi na mednarodne odre. Je dokument o najmlajši glasbeniški generaciji, ki so jo izoblikovale dakarske ulice in seveda predvsem tudi klubi v drugi polovici prejšnjega desetletja; iz tega obdobja so tudi posnetki. To je skupina zelo različnih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki jih v glavnem združujejo okolje, način dela, priljubljenost med mladino, podoben status vzpenjajočih se, a še ne uveljavljenih, ter podoben odnos do aktualnega glasbenega dogajanja v domovini, ne pa tudi glasbena izhodišča, čeprav je vsem mbalax zagotovo najbližji. Prav zaradi omenjenega odnosa jih imenujejo »generacija Boul Fale«; volofski izraz, ki ga ni mogoče natančno prevesti, je pa še najbližje tistemu »ne skrbi, bo že«. Med njimi je tudi z albumom Medina mednarodno že predstavljeni Fallou Dieng. Druge, katerih posnetki so uvrščeni na ta album, pa slabo poznamo. To so: pevec Assane N'diaye, nečak enega izmed pionirjev mbalaxa Thioneja Secka; Assane M'boup, eden izmed najmlajših, pa hkrati najhitreje uveljavljajočih se pripadnikov »generacije Boul Fale«; Ousmane Seck, še eden iz griotske dinastije Seck - mlajši brat Thioneja; Marie Ngone Ndione, pevka, ki je menda z glasom in nastopom eno največjih dakarskih presenečenj zadnjega čas; Gelongal, raperji v tradiciji mbalaxa; Bada Seck, odličen tolkalec, ki sicer spremlja Baaba Maala, leta 1997 pa je debitiral s kaseto z naslovom Generation Boul Fale«, ki je postala prava himna tega kroga glasbenikov in predvsem občinstva; Tata and Salam Band, ki prihajajo iz Gambije - Tata je igralec kore, sin odličnega mojstra tega glasbila Malaminija Jobarteha; Maty Thiam Dongo, ki je še en nov ženski glas v tej zbirki; Fatou Guewel, uspešnejša rivalka prej omenjene za primat med novimi senegalskimi zvezdnicami, ki je na boljšem tudi zato, ker je že posnela album za založbo Stern's; Alioune Kasse and Kasse Stars, ki so nadaljevalci izročila istoimenske skupine, ki jo je vodil Aliounejev oče Ibra, dolgoletni lastnik legendarnega Miami Club de Dakar; in še Lemzo Diamono, skupina, ki ima prav tako že album pri Stern's, sicer pa velja za eno najbolj popularnih predstavnic »generacije Boul Fale«.

Zbirka Streets of Dakar je odličen glasbeni vodnik po dakarskih ulicah in zagotovo tudi upoštevanja vreden napovednik tistega, kar bo v središču senegalske ponudbe v prihodnjih letih.

Zoran Pistotnik