Letnik: 2001 | Številka: 12 | Avtor/ica: Janez Golič

SPIRITUALIZED

Let It Come Down

BMG/Menart, 2001

Spiritualized so otrok Jasona Piercea, pravzaprav Jasona Spacemana, kot se je preimenoval za album Let It Come Down. Rad bi prizemljil, vse preteklo pretiravanje s halucinogeni ga je le izučilo. Vsak nadaljnji korak, dva v isti smeri bi pomenil zanesljivo pot v onstranstvo.

Jason je že dvakrat zamenjal spremljevalno zasedbo; najprej je v začetku devetdesetih let razpustil kitarsko psihedelično skupino Spacemen 3 in se razšel s Sonicom Boomom, drugo ustvarjalno polovico benda. Drugič je zamenjal večino članov svojih Spiritualized po tretjem albumu Ladies And Gentlemen, We Are Floating In Space, obdržal je le klaviaturista Thighpaulsandra (nekdaj v skupini Juliana Copa in v Coil) in saksofonista Raymonda Dickatyja. Očitno je želel prenesti težišče zvoka s kitar na karseda široko instrumentalizacijo. To mu je nedvomno uspelo. Le da je kot nadomestek za dve, tri čez vse mogoče efekte speljane kitare uporabil orkester in pevski zbor skorajda stotih članov. Zvok je zato še bolj zasičen, ko je vsega že preveč, se iz ozadja prikradejo še kakšna tuba, klavir, sitar ... kot prikaz nedojemljivega kaosa sveta, v katerega je Jason sestopil iz zasanjanih, namerno slabo definiranih psihedeličnih meglic. K sreči zna predahniti. V premišljeno razvrščenih uspavankah izpostavi skladateljske sposobnosti, umiri ozadje, zares poje. Vendar ni zanemaril starih nagnjenj. Že v uvodni On Fire zdrvi z močjo kakih MC5 ali Primal Scream, le da njihov drive spreobrne v mogočni simfonični tornado. Z njim zlahka vsrka poduhovljene (sic!) gospelovske napeve, pihalne vložke, srčni utrip rhythm’n’bluesa. Če bi lahko prikril angleški naglas, bi ga jezdeci sodobne amerikane vzeli za svojega.

Z albumom Let It Come Down je Jason Pierce potrdil nekdaj le nasluten talent pisca pesmi. Sedaj je tako in drugače »čist«, jasen in razpoznaven. Drznega spusta pa le ni usmeril naravnost v orbito običajne stvarnosti, kot odmev starih sanjarij zdsne s poti. „Če bi se poboljšal, bi lahko dodal nekaj let k svojemu življenju, a jaz bi raje dodal več življenja svojim letom,« je poln radoživosti v Out Of Sight. In potovanje zaokroži s sklepno reinterpretacijo himne psihedeličnega gospela Lord, Can You Hear Me Now še iz repertoarja Spacemen 3. Vezi torej ostajajo, a le še na ravni spomina. Kot pogled z druge, samozavedajoče strani.

Janez Golič