Letnik: 2001 | Številka: 3 | Avtor/ica: napo.lee.tano

OUTKAST

Stankonia

La Face, 2000

Ko sta Atlantčana Andre in Big Boi leta 1993 izdala prvi album s skoraj nezapomljivim naslovom Southernplayalisticfunkycadillacmuzik – zapisano kot ena beseda, brez presledkov – sta upravičila oboje – ime skupine in naslov plošče. Jasno, leta 1993 sta se po ušesih valjali dve klasiki: z vzhoda je butal oster, špičast, vročičen in brezkompromisno brutalen prvenec Wu-tang Clana, Enter the 36 Chambers, z zahoda pa je vel črpajoč, ležeren, zatravan, od sonca razvajen prvenec Snoopa Doggyja Dogga, Doggystyle. Z debitantskim trikotnikom leta 9-3, katerega oglišča so količili Snoop, Wu-ji in Outkast (ste opazili, da gre za solista, duet in skupino???), se je odsihmal dogajalo marsikaj. Snoop in Wu-ji so od tam naprej plavali predvsem navzdol in se nikoli več niso vrnili na raven prvencev, atlantska modela pa sta pridno raziskovala in na vsakem naslednjem izdelku odkrivala nove zvočne svetove, ki sta jih z verbalnim konceptualizmom, popedenanim stajlingom in dizajnom ter z inventivnimi videospoti vedno znala zapakirati v hiphopovski gesamtkunstwerk.

Za tokratni zvočni izlet sta Andre 3000 in Big Boi izbrala kar nekaj destinacij, najbolj pa ven štrlita navezava na zatripana hipijevska leta, na prelom šestdesetih v sedemdeseta, ter produkcijsko spogledovanje z londonskim zvočnim podzemljem, se pravi drum'n'bassom, ki je vedno večji tudi onstran Atlantika. Kulminacijo obeh omenjenih zvočnih referenc je moč slišati in videti v izjemnem prvem singlu Bombs Over Baghdad, pa tudi sicer je plošča polna prijetnih presenečenj.

Stankonia ni tipična hiphopovska plošča, saj je za tako označbo vse preveč raznolika in pestra. Prav tako bi jo stežka stlačili v katerega od priročnih crossover predalčkov, saj ji za pestro zvočno podobo ni treba iskati alibijev v paritvi z drugimi žanri. Nič, verjetno bo še najbolj pošteno, če rečem, da je Stankonia plošča Outkastov – in to bi po treh izvrstnih izdelkih pred Stankonio moral biti dovolj močan argument, da v kakršni koli obliki že pride tudi do vaših ušes.

napo.lee.tano