Letnik: 2001 | Številka: 4 | Avtor/ica: napo.lee.tano

TRAM 11

Vručina gradskog asfalta

Menart, 2000

Target in General Woo, prvaka hrvaškega hip hopa, sta drugi album naslovila Vručina gradskog asfalta; to je glede na čas izida – december 2000 – precej nerelevantna besedna zveza. Ampak čez leta bodo v spominu tako ostali samo letnica in glavni hiti ploščka, ki pa večinoma niso časovno vezani. Zato pa so toliko bolj vpeti v prostor, ki jih je navdihnil in v katerem so nastali. Sodobni, se reče sedanji, aktualni Zagreb je očitno precej divje mesto, kar ni čudno, saj so vojna in nasploh nacionalna vrenja precej spremenila demografsko sliko prestolnice. Prebivalstvo Zagreba je v zadnjih desetih letih precej naraslo in se zdaj stabilizira nekje okrog milijona duš. Novi ljudje so prišli iz Vukovarja, iz Hercegovine ter iz drugih vojnih krajev. Ker je šlo za tipičen pritok ruralnega prebivalstva v urbano okolje, lahko rečemo, da je to zdaj temeljni element medsebojnega nadrkavanja mladincev. Ne gre več za konflikte na nacionalni ravni – na primer cro vs. yu –, ampak za konflikt urbanega, mestnega človeka proti vaščanu. In iz tega konflikta se tematsko napajata tudi Tram 11.

Jasno, da se Target in Woo, kot hiphoperja, pripadnika izrazito urbane kulturne prakse, uvrščata med meščane. V mestu se počutita domače, še posebej v svoji četrti, med svojimi prijatelji. Posedata po uličnih vogalih, na razsutih betonskih igriščih geta preverjata bejbe, vesta, kdo so dilerji, preklinjata policaje, skratka: merita temperaturo mestnega asfalta in sovražita kmete, ki po kafičih nabijajo Pejakovića. Nova plošča Tram 11 je opazen korak naprej – medtem ko smo na prvencu kritizirali preveč purgarstva in »pumpanja škvadre«, lahko zdaj hvalimo preskok v bolj individualne izpovedi in zgodbe. Target in Woo sta starejša in ponujata zrelejši in kompleksnejši pogled na vse omenjene mestne atribute, to jima omogočajo izjemna tehnika rapanja in iskrive ter izvirne zamisli, kako uporabljati in tvistati širok besedni zaklad. Refren Misli svako, da je nama lako ... / Ali nije tako! – Nego kako? / Zlo i naopako!!! je zagotovo eden boljših, kar jih je hip hop sklepal v teh prostorih.

Prav tako smo lahko navdušeni nad produkcijo. Dash in Koolade z vsakim novim komadom dokazujeta, da zlahka parirata ameriškim kolegom, še posebej v izvirnosti semplov in tehnično popolni produkciji ritmov. Zato tudi ni čudno, da bosta modela priskrbela nekaj beatov za novo ploščo Das Efx in tretjo iz serije kultne kompilacije založbe Rawkus, Soundbombing. Ritmi, ki jih varita Dash in Koolade, so čvrsti in se ne sesirijo niti v bolj ar-en-bijevskih komadih, kot sta recimo Za deset godina in Ljubomora je kurva. Vručina gradskog asfalta je dokaz, da je treba vztrajati in delati, če hočeš napredovati. Ob sedanjem bumu rapa pod Slovenci je upati, da bo tudi kakšen slovenski mulc dovolj vztrajen, da bo držal korak s hrvaško sceno. Za zdaj so – tako kot v ženskem alpskem smučanju – korak pred nami.

napo.lee.tano