Letnik: 2001 | Številka: 4 | Avtor/ica: Jure Potokar

MORENO VELOSO + 2

Music Typwriter

Hannibal/Nika, 2001

Razčistimo takoj na začetku: Moreno Veloso je sedemindvajsetletni sin legendarnega brazilskega pesnika in pevca Caetana Velose in Music Typwriter je njegov prvenec, čeprav je za njim vrsta let rednih nastopov z očetom ali njegovim prijateljem Gilbertom Gilom. Tudi glasbeno se Moreno s prijateljema, basovskim kitaristom Alexandrom Kassinom in tolkalcem Domenicom Lancellotijem, ne oddaljuje mnogo od tistega, kar imamo radi pri očetu, se pravi, da črpa iz sambe, bossa nove in MPB (musica popular Brasileira), temu pa dodaja na trenutke precej disonantne in zelo samosvoje izlete v elektroniko.

Toda kljub temu plošča Music Typwriter dokazuje, da je Moreno zrel glasbenik z izoblikovanim osebnim stilom in vsekakor velikim potencialom, kot dokazujejo nekatera izvrstna besedila (na srečo prevedena v angleščino) in še bolj mikavno melodična glasba. Lastnim skladbam je dodal tudi nekaj priredb, med drugim učinkovito priredbo teme iz Disneyjeve risanke Sneguljčica z naslovom I'm Wishing, Djavanovo Esfinge in Só vedno que beleza, uspešnico Carmen Costa iz leta 1942.

Vse to priča o Morenovih širokih glasbenih obzorjih, pa tudi o zelo eklektičnem okusu, ki je za eno samo ploščo morebiti vendarle malo pretiran. Kljub navdušujočim posameznim skladbam je namreč ostrih prehodov med vsekakor odličnimi liričnimi skladbami ter sledečimi kolaži disonantnih elektronskih in konkretnih zvokov vendarle nekoliko preveč. Ampak to je seveda samo moje mnenje. Prav lahko, da vas bo Moreno Veloso, ki je vsekakor dovolj samosvoj nadaljevalec očetove tradicije, navdušil ravno zaradi silovite stilske raznolikosti glasbe.

Jure Potokar