Letnik: 2001 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jane Weber

Carl Benson

THE BOB DYLAN COMPANION – Four Decades of Commentary

Schirmer/Music Sales, 1998

Saj ne, da bi bili v uredništvu revije Muska obsedeni zaradi obletnic, pa se vendarle verjetno spodobi, da v mesecu, ko Bob Dylan praznuje šestdeseti rojstni dan, pišemo tudi o njem, zato mu tokrat posvečamo pozornost z več krajšimi ocenami aktualnih izdaj. Konec koncev je Dylan usodno zaznamoval glasbo minulega desetletja, z drugim ljubljanskim koncertom pa je dokazal, da je še vedno sposoben presenetiti in da ga ne smemo prezirati. V Muski smo v zadnjih letih predstavili že več knjig, ki pišejo o tem razvpitem glasbeniku, tokrat pa vas opozarjamo na simpatično zbirko različnih člankov, zbranih v knjigi z naslovom The Bob Dylan Companion.

Glasbeni novinarji so že od samega začetka na Dylanovo kariero gledali iz različnih zornih kotov. Pred kratkim sem se kar zgrozil, ko so skoraj vsi naši tiskani mediji povzeli agencijsko novico o šele zdaj odkritem Dylanovem zakonu s pevko iz nekdanje spremljevalne skupine, o ljubljanskem koncertu pa so skoraj vsi pridno molčali, kot bi se ne zgodil. Kakorkoli, urednik knjige Carl Benson je veliko pisal o ameriški ljudski glasbi in glasbi iz preroda folka, o piscih pesmi in seveda tudi o Dylanu, zdaj pa smo končno dočakali tudi zbir po njegovem mnenju najboljših člankov in tudi nekaj krajših esejev, kar jih je bilo v minulih štirih desetletjih napisanih o Dylanu. Benson je izbral članke, ki kar se da natančno spremljajo Dylanovo ustvarjanje od prvih koncertov do albuma Time Out Of Mind, nagrajenega z grammyjem. V knjigi boste tako lahko prebrali članek Roberta Sheltona z naslovom Bob Dylan: A Distinctive Folk-Song Stylist iz New York Timesa iz leta 1961, podobnih besedil, značilnih za določena obdobja, pa je še več, čeprav vsa pisanja seveda niso bila tako vplivna kot Sheltonov članek, ki je po mnenju številnih poznavalcev pravzaprav deloma omogočil tako hiter in buren prodor Dylana na glasbeno prizorišče. V knjigi je sicer še nekaj posrečenih ocen plošč in koncertov, pa tudi nekaj intervjujev in krajših tematskih esejev. Moram priznati, da sem jih prebral na dušek in z zanimanjem.

V knjigi boste našli tudi natančno kronologijo do konca leta 1997, diskografijo, bibliografijo in seznam nekaterih težko dosegljivih posnetkov. Če si želite prijetnega in ne prezahtevnega branja in ob tem podoživljati trenutke, ki vam jih je polepšala Dylanova glasba, je to pravšnji naslov. Za nameček boste v knjigi našli tudi nekaj manj znanih člankov, ki na Dylanovo umetnost v resnici gledajo iz novih in skrajno zanimivih zornih kotov. Priporočamo (www.msc-gs.net)!

Jane Weber