Letnik: 2001 | Številka: 5 | Avtor/ica: Janez Golič

ANGELS OF LIGHT

How I Loved You

Young God Records, 2001

Mučno je vztrajanje pri izpraševanju najglobljih moralnih vprašanj, za katera Michael Gira dobro ve, da nanje nikoli ne bo našel zadovoljivega odgovora. Če je ukinil Swans, v katerih je tako ali tako držal vse poglavitne niti, še ne pomeni, da je prenehal z glasbo. Ta mu pomeni nujno očiščenje, klicanje in preganjanje demonov, ki se nabirajo v njem.

Sedaj, ko se je odpovedal zavezniku, pulzivnemu zvočnemu zidu, za katerim se je lahko skril, je le še poudaril osebno izpoved. Sedaj pride njegov markantni glas do polne veljave, artikulacijo vsakega zloga posebej je pripeljal do popolnosti, da bi z njo zapolnil vsako čustveno stanje.

Osnova novih pesmi so preprosti, tisti najnujnejši spremljevalni akordi akustične kitare. V nasprotju s prvencem New Mother drugi le barvajo že zaokrožene pesmi, polnijo zvočni prostor, ne da bi posegli v bistvo sporočil. To je prepuščeno Michaelu samemu, na svojih plečih prenaša vso trpko vsebino. No, skoraj sam, saj mu v Untitled Love Song v duetu pomaga Bliss Blood (nekdaj Pain Teens). Še v teh, površinsko lahkotnih pesmih se spodaj skriva nelagodje, zadržek v glasu, ki onemogoča sprostitev. Kaj šele v besedilih, kjer v visokem poetskem slogu zlahka predoči globoko predanost, tudi žrtev, in nato v naslednji pesmi isto 'zahteva' od drugih. Nedoslednosti pri njem ni.

Ne da bi zares želel, je How I Loved You ohlapna zbirka ljubezenskih pesmi. Večina se jih navezuje na njegove ne prav prijetne spomine, ki segajo vse tja v rano mladost, zato se toliko lažje distancira, jih nadgradi v niz simbolov brez jasne zgodbe. Izpostavlja ključne trenutke in jih prepušča prosti interpretaciji.

My True Body je izjema, ni značilna ljubezenska pesem. Govori o skrunitvi telesa, o gnusu, ki ga čuti, ko se spomni posilstva 15-letnega fanta v izraelskem zaporu, katerega priča je bil. Song For Nico je hvalnica in zavračanje. V nekem obdobju je do onemoglosti poslušal zgodnje plošče pevke Nico, do obsedenosti in prenasičenosti obenem. New York Girls je še eno posvetilo in opravičilo, namreč za vse izgrede, ki jih je zakrivil nad nič hudega slutečimi dekleti.

Osrednja, tudi sklepna poema je Two Women. Je hvalnica dvema zanj pomembnima ženskama: materi (ovekovečeni na prednji strani ovitka), ki mu je ob slabi vzgoji konec koncev dala življenje, in Jarboe, ki je bila njegova dolgoletna življenjska spremljevalka. Njuni vlogi sta v pesmi zabrisani, Michael piše le o Njej, se ji povsem preda, v dvanajstih minutah naraščanja in sproščanja je strnil 'vse', kar zna. Po vseh simbolih predanosti z zmožnostjo največjih lahko pesem (in s tem album) sklene s preprostim »I can't live without you«, ne da bi zdrsnil v cenenost.

Ker plošče objavlja pri lastni gramofonski založbi, sam odloča o vseh pomembnih poslovnih in glasbenih usmeritvah. Nov album objavi šele, ko popolnoma stoji za njim. How I Loved You v tem ni izjema. (www.younggodrecords.com)

Janez Golič