Letnik: 2001 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jure Potokar

EMMYLOU HARRIS

Red Dirt Girl

Nonesuch, 2000

Tudi z devetindvajseto ploščo ostaja šarmantno belolasa Emmylou Harris nesporna prva dama. Vprašanje je samo, česa. Glasba, ki jo danes ustvarja, je zaradi uporabe bobnarskih zank in najrazličnejših drugih elektronskih pomagal na prvi pogled zelo daleč od folka, countryja ali celo bluegrassa, torej žanrov, v katerih je posnela vrsto sijajnih plošč. Toda kot običajno se resnica in bistvo skrivata pod površino - in tam, v srži novih skladb Emmylou Harris, je še vedno mogoče prepoznati nedotaknjeno nadaljevanje izročila največjih ameriških mojstrov pesmi: od Leadbellyja in Jimmieja Rodgersa, Carterjev in Woodyja Guthrija do Hanka Williamsa in Gena Parsonsa. Toliko bolj, ker se Harrisova iz izjemne interpretinje spreminja tudi v izvrstno avtorico. Razen ene je vse skladbe s plošče Red Dirt Girl namreč podpisala sama ali v sodelovanju z nekaterimi znanimi prijatelji, kot sta Rodney Crowell in Guy Clark.

Nova plošča po razpoloženju in izboru skladb seveda ne dosega njenega zadnjega samostojnega album Wrecking Ball iz leta 1995, toda to bi bilo skoraj nemogoče, saj gre za mojstrovino, kakršnih je v popularni glasbi danes le malo. Vendar pogumno nadaljuje v isto smer in dokazuje, da je mogoče dobre pesmi s svežimi aranžmaji spremeniti v prave male bisere. Lepo je, da aranžmaji - ki so izmenično skopi in razkošni - in produkcija Malcolma Burna, mojstra zvoka s prejšnje plošče, vedno poudarjajo sporočilo pesmi in da puščajo dovolj prostora Emmyloujinemu glasu, ki ostaja eden najlepših in najbolj ekspresivnih, kar sem jih kdaj slišal. To velja tudi za tri vrhunce plošče z naslovi Michelangelo, Red Dirt Girl in Bang the Drum Slowly. Zadnja je prelepa žalostinka za umrlim očetom.

Na plošči sodeluje cel kup znanih imen, od Brucea Springsteena, Dava Matthewsa in Kate McGarrigle do Daryla Johnsona ter Buddyja in Julie Miller, če naštejem samo najbolj znane. Vendar bi bil tudi brez njih Red Dirt Girl album, ki ne osvoji ob prvem poslušanju, zato pa te sčasoma zanesljivo zasvoji.

Jure Potokar