Letnik: 2001 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Vrečko

KAZIK

Melassa

S. P. Records, 2000

Posneta partija se prične z religioznim donebesnim samoletom Kazikovega botra v žanru telefonskih klicev na Radio Marija. Naslovna tema Pol-ska-ba-dub pa izpraši zagato, kdo sploh je Melassa. Gre za ad hoc combo Kazika Staszewskega in Olafa Deriglasoffa, ki je prvo vajo oddelal na vlaku, med potjo na dobrodelni koncert v Gdinji, ime pa dobil po mimobežnem vagonu - cisterni. Tisti koncert je sklenil Rick Wakeman na playbacku, Melassa pa svojega nekaj tednov kasneje v studiu na Evropejski v Varšavi. Vsak melasnik je s sabo prinesel malico, nekaj patine, začasno pa spravil nekaj razrednega ponosa. Iz studia je bilo moč slišati poljsko pop divo Edyto Bartosiewicz in jehovca Jacka Szymoniaka, ki trenutno uraduje v telekomunikacijskem podjetju. Vodiča glasbene ekskurzije sta bila dva: Kazik in Olaf 'Off', vsak z zajetno kartoteko. Kazik je bil namreč že v osemdesetih letih z bendom Kult eden od motorjev poljskih pankrokovskih okopov, oktani pa mu niso pošli niti v devetdesetih letih, ko je elektriki dodal elektroniko in reperske stihe. S samostojnimi rap'n'roll projekti Kazik, Kazik na Zywo in Tata Kazika je prepričljivo ujel zadah poljskega prehoda iz 'totalitarnega socializma v koncesijski etatizem'. Olaf 'Off' Deriglasoff pa je leta pred migracijo v Berlin trošil žice v pankovski zasedbi Dzieci Kapitana Glossa, dokler nista čez leta s Kazikom in bando – pri Woytku na Placi Narutowicza – skupaj praznovala novo leto sredi avgusta. In zgodba se kmalu spet znajde na tistem vlaku proti Gdinji.

Kako pa se znajde njun dirigirani zvočni zapis v vašem igralniku? Melassa se dobro meša in je po nekaj poslušanjih dovolj robusten cvetožer repinrola s kancem ljudskega gledališkega melosa. Komadi se vrstijo v samizdatskem zanosu in nudijo nemalo veselja ob dešifriranju stihov (ne le polonistom). Pomagajo seveda zakulisni ocvirki (npr. www.kazik.art.pl). In zgodb v njihovi godbi ne manjka: Cztery pokoje je tako na primer plesno terasni pozdrav Konopki in Gawdziku – cenzorjema za rockovsko godbo na Poljskem v osemdesetih letih. Mars napada prehaja od filmske inspiracije z Woodovo nizkoproračunsko klasiko do zlogovite kritike poljske visokokonfliktne tranzicije. Med Melasso pa ne pogrešiš niti bolje zapečenih hiphopovskih kosov z debelimi zankami, kot je Wiek XX, razglasnih kabaretnih tem, kot je Randall i duch Hopkirka, ali gasilskih akapel, kot je Kochajcie dzieci swoje.

Kazik, Olaf in Melassa so, skratka, zvarili dovolj kalorično »polsko malco«, v kateri dlaka v jajcu ne igra vloge. Da pa Kazik Staszewski ne namerava jenjati z desanti na popularnogodbenih izohipsah, bi znal dokazati že s projektom Melodie Kurta Weilla'a a i coš ponadto, ki je tik pred izidom.

Vrečko