Letnik: 2001 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: napo.lee.tano

KRS-ONE

Sneak Attack

Koch, 2001

Ko izda ploščo KRS-One, je to vedno velik dogodek, ki povzroči migotanje in vršenje med feni in med tistimi, ki rap muzike producirajo in izvajajo. KRS-One je legenda, car, mojster filozofije in intelektualno izzivalnega hip hopa. Na oni strani velikega morja mu rečejo rapper's rapper, s čimer nakazujejo, da uživa tako rekoč nedeljeno spoštovanje hiphoperjev ne glede na obalo, izvor ali podvrsto rapa, s katero se ukvarjajo. Verz, ki ga KRS prijavi v komadu Attendance na novi plošči, je zato čisto upravičen: »I’m the teacher, but you still can’t see, / cause while you respected Tupac, Tupac respected me.« Ni kaj, KRS je za rapperje to, kar je za sredinske rockerje Mick Jagger: nekdo, ki ti ni nujno všeč, ampak ga spoštuješ in preveriš vse, kar naredi.

Tokratni samostojni filozofov molk je trajal štiri leta: toliko je namreč minilo od izida plošče I Got Next, s katero je KRS dvignil kar nekaj prahu in neodobravanja, predvsem zaradi sodelovanja s Puffom Daddyjem. A v vmesnem času Pridigar ni počival, ampak se je posvečal drugim stvarem, predvsem ustanavljanju projekta Temple of Hiphop in pisanju knjig. Že po objavi prvega singla z nove plošče, bombastične »našponanke« Hot, je bilo jasno, da stari še vedno zelo dobro suče jezik, ugotovitev pa potrjuje še dejstvo, da ves Sneak Attack odrapa sam, brez zanašanja na trendovske goste: samo njegov glas in ritem. Ta je prav po starošolsko suh in trd, producenti (Krsov brat Kenny Parker, Domingo, Grand Daddy I.U. in Krs sam) pa se med sabo pravzaprav ne razlikujejo – vsi so ritem podredili Krsovemu rapanju.

To pa je tudi glavna pomanjkljivost plošče, saj glasbena podlaga v nobenem pogledu ne dosega Krsovega rimanja. A kljub temu je treba priznati, da nekatere zamisli (recimo uporaba cerkvenega zbora v komadu I Will Make It) dobro podkrepijo besedila, ki držijo ploščo pokonci. Krs s poglobljenimi analizami družbenega položaja, s pronicljivimi komentarji in motivacijskimi refreni učvrsti svoj položaj na prestolu hiphopovskega pridigarja, učitelja, filozofa. The Sneak Attack je plošča, ob kateri bo lahko nova generacija s premišljevanjem pod Krsovim mentorstvom našla oporne točke in izhodišča za ustvarjalno delanje naše muzike v novem tisočletju. Stari pa tako ali tako vemo, h kateremu mojstru ceremonij je v težkih časih treba po nasvet.

napo.lee.tano