Letnik: 2001 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jane Weber

Colin Harper

DAZZLING STRANGER - BERT JANSCH AND THE BRITISH FOLK AND BLUES REVIVAL

Bloomsbury, 2001

Včasih v naše knjigarne zaide tudi kakšna zanimiva glasbena knjiga in moram priznati, da mi je tale izpod peresa Colina Harperja polepšala poletje. Bert Jansch (1943, Edinburgh) ni neznanec našega občinstva, žalostno pa je, da naši organizatorji koncertov na takšna imena pozabljajo in da jih moramo hoditi poslušat v Anglijo. Jansch je seveda kitarist kitaristov in odličen pisec pesmi. Izdal je celo vrsto plošč, predvsem nekatere zgodnje danes sodijo v klasiko, na nekaterih novejših pa kljub zelo posodobljeni zvočni podobi še vedno prepoznamo značilen zven njegove kitare.

Avtor knjige Colin Harper veliko sodeluje z angleškimi glasbenimi revijami, slišati ga je bilo tudi na radijski postaji BBC v nekaterih specializiranih oddajah. Med drugim je pripravil tudi zelo odmevno dokumentarno oddajo o Bertu Janschu in bilo je samo vprašanje časa, kdaj bodo njegova zanesenjaška raziskovanja izšla tudi v knjigi. Janscheva vloga v preporodu britanskega folka je bila seveda ključna, zato je že sam naslov zelo na mestu. Harper spretno riše ključne obrise kitaristove kariere in vse teze lepo dokumentira. Zanimivi so recimo zapisi o tem, kako so se nad Janschevim kitarskim znanjem navduševali Jimi Hendrix, Bob Dylan in Jarvis Cocker, da glasbenikov, ki so snemali njegove skladbe, niti ne omenjamo. Ključen je bil recimo Janschev vpliv na Nicka Draka, zanemariti pa ne gre niti vpliva na Paula Simona, zvezdnika, ki je rad koketiral z angleškimi preporodniki z Martinom Carthyjem na čelu. Harper nam zelo natančno opiše dogajanja na sceni v Glasgowu in Edinburghu v petdesetih in zgodnjih šestdesetih letih, sledi Janschevemu odhodu v London in ustanovitvi skupine Pentangle z Johnom Renbournom ter solistični karieri, ki se je začela nekako leta 1973 in traja še danes. Harperjevo pisanje je natančno in po slogu spominja na dobre knjige o bluesu.

Knjiga bo zanimiva za ljubitelje Berta Janscha in za vse, ki jih zanima preporod britanskega folka kot takšen. Tovrstna dela so namreč zelo redka. Preporod je namreč na glasbeno prizorišče prinesel veliko dobre glasbe in škoda je, da je pri nas tako na robu. Edina moja manjša opazka bi mogoče letela na odsotnost pregledne diskografije. Jansch namreč še danes snema kot kakšen star pevec bluesa. Če imaš založbo in če mu pokažeš dovolj denarja, ni rečeno, da ne bo hitro podpisal ponujene pogodbe. Njegovi posnetki so zato razdrobljeni tu in tam in težko ter drago je imeti pravi pregled. Odlična knjiga (bloomsburymagazine.com)!

Jane Weber