Letnik: 2001 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

MILES PENA

Lejos de ti

Parcha Records, 2000

Kubanski salsero Miles Pena je svoje ime Jose Antonio Pena zamenjal z imenom Miles Pena leta 1991, ko je sredi turneje kubanskega showa Tropicana, katerega vodilni pevec je bil, na Dunaju zaprosil za politični azil in na koncu po Avstriji, Nizozemski, Belgiji, Švedski, Dominikanski republiki ter Venezueli pristal v Miamiju v ZDA, kjer zdaj živi. Nabral je torej kar precejšnje število kilometrov, preden je prišel v center kubanske emigracije, iz katerega se skorajda vidi do njegove Kube.

Miles Pena je bil rojen v Havani in je bil pred tem na Kubi dobro uveljavljen glasbenik, saj se je začel z glasbo profesionalno ukvarjati že z osmimi leti. Najprej je sodeloval v neki otroški skupini, nato končal študij kitare in petja ter leta 1989 iz tega tudi diplomiral na glasbeni šoli Amadeo Roldan v Havani. Po pobegu s Kube je hitro prišel v zavetje znamenite založbe Ralpha Mercada RMM (za njo med drugimi snemata tudi Celia Cruz in Oscar D'Leon), po šestih letih zvestobe pa je odšel drugam. Pri založbi RMM je sodeloval v nekaterih pomembnih projektih, kot so recimo Super Cuban All Stars in Tropical Tribute to The Beatles, v katerem je skupaj z Jesusom Enriquezom zapel With a little help from my friend, ob tem pa je doslej izdal še štiri samostojne plošče. Najnovejša Lejos de ti je peta po vrsti, na njej pa se znova odlikuje kot veliki salsero, ki se je učil pri takih mojstrih, kot sta recimo Tito Puente in Celia Cruz, vendar ob tem ni pozabil na pomembnost lastnega glasbenega izraza. Ploščo je posnel na Portoriku, torej v pomembnem centru za salso, pri produkciji pa so se posvetili predvsem združevanju romantike in vročih ritmov salse. Močno vlogo so imela predvsem pihala (trobente in pozavne) ter obvezni ritmični inštrumenti.

Miles Pena je v zadnjih letih osvojil tako pomembna glasbena središča, kot sta Madison Square Garden in Radio City Music Hall, s svojimi glasbeniki pa je ob tem nastopil po številnih državah v tujini. Nastopil je tudi v nekaterih filmih, za njegovo glasbo pa so ga v Ameriki že leta 1996 odlikovali z nazivom »Salsero leta 1996«. S ploščo Lejos de ti si tega naziva še ni zapravil.

Marko Jenšterle