Letnik: 2002 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Kaja Šivic

Glasbene mladine

Tekmovanja in nagrade

Najodmevnejši dogodek lanskega leta v mednarodni družini Glasbenih mladin se je dogodil prav gotovo 7. decembra, ko je predsednik Glasbene mladine Venezuele prejel tako imenovano Alternativno Nobelovo nagrado za mir.

Dr. Jose Antonio Abreu deli 240.000 evrov vredno priznanje z izrealskimi mirovnimi aktivisti, britanskimi borci proti uporabi atomske energije in brazilskim teologom Leonardom Boffom. Nagrajencem je skupno neumorno prizadevanje za izboljšanje življenjskih razmer na svetu.

Dr. Abreu s svojo fundacijo že leta gradi edinstven nacionalni sistem glasbenega izobraževanja in muziciranja mladih Venezuelcev, še posebej tistih iz revnih okolij. Po vsej deželi ustanavlja velike mladinske ansamble, v katerih zdaj deluje že 110.000 mladih, ki so vključeni v 102 otroška in 55 mladinskih orkestrov ter v celo vrsto zborov. Igranje in petje v ansamblih spremlja brezplačno glasbeno izobraževanje, v katerega vključujejo otroke od 2. leta dalje.

Žirija, ki na Švedskem podeljuje omenjeno Alternativno Nobelovo nagrado za mir, je fundacijo dr. Abreua pohvalila za neutrudna prizadevanja, da bi otrokom s ceste prek glasbe pomagal do kvalitetnejšega življenja: “Ti orkestri imajo posebno socialno vlogo v okoljih, kjer uveljavljajo glasbeno kulturo. Hkrati študije kažejo, da so mladi, ki sodelujejo v teh ansamblih, uspešnejši tudi na vseh drugih področjih, v šoli in v zasebnem življenju.

Uspehi venezuelske Glasbene mladine in fundacije dr. Abreua so v mednarodni zvezi Glasbenih mladin naleteli na veliko odobravanje že pred dvema letoma. Prva je Nacionalni otroški orkester Venezuele na turnejo povabila nemška Glasbena mladina. Poleti 2000 je ta 214-članski ansambel uspešo nastopil na kar enajstih koncertih po Nemčiji, med njimi tudi na EXPO v Hannovru. Isto leto je Glasbena mladina Nemčije fundaciji dr. Abreua podelila svojo najvišjo nagrado, ki se imenuje po sponzorju - premožni družini W¸rth. Nagrada ni le častna, ampak tudi denarna. Nemška Glasbena mladina pa ni edina, ki ji je uspelo povabiti mlad venezuelski ansambel. Lani pozno jeseni je pri španski Glasbeni mladini z dvema odmevnima koncertoma gostoval Mladinski orkester iz Anzoateguija.

Organizacija Glasbene mladine je v Španiji zelo razvejana in ima izredno bogato mednarodno dejavnost, ki jo povezuje predvsem s svojo najmočnejšo aktivnostjo, z organiziranjem nacionalnega tekmovanja mladih glasbenikov. Najuspešnejše tekmovalce nagrajuje s koncerti in mednarodnimi izmenjavami ter izdajami posnetkov na ploščah. Lani sta si z najvišjo nagrado na tekmovanju nastop na slavnostnem koncertu v Madridu priborila 19-letna violinistka Elena Mihajlova in 18-letni trobentač Esteban Batalla. Spremljal ju je simfonični orkester nacionalne radijske in televizijske postaje pod vodstvom nemškega dirigenta, Gerda Albrehta. Na lasersko ploščo pa je Glasbena mladina Španije uvrstila posnetke dveh najboljših harmonikarjev, 23-letnega Iniga Aizpioleje in 28-letnega Inakija Alberdija. Oba sta Baska iz mesta Irun, šolala pa sta se v Franciji, Nemčiji in Rusiji. Kot se za profesionalnega založnika spodobi, je Glasbena mladina Španije plošči dodala knjižico, ki ne predstavlja le obeh izvajalcev, ampak vsebuje tudi tehtno napisan pregled zgodovine harmonike in ustvarjalnosti zanjo, v katerem zasledimo imena vseh pomembnih sodobnih skladateljev za harmoniko, med njimi Vinka Globokarja in Uroša Rojka. Spored na plošči je seveda posvečen sodobnim španskim skladbam.

Letos Glasbena mladina Španije pripravlja še posebej bogat program, saj praznuje 50. obletnico. Vrstili se bodo koncerti po Španiji in gostovanja španskih mladih glasbenikov na tujem, celo v Albaniji. Poleg tradicionalnega tekmovanja mladih glasbenikov bo španska Glasbena mladina jeseni pripravila tudi tako imenovano Evropsko glasbeno nagrado mladih. To je tekmovanje, ki se ga lahko udeležijo zmagovalci nacionalnih tekmovanj, pripravljajo pa ga vsako leto v drugi državi. Vsakokrat sta razpisani le dve kategoriji. Lani so Evropsko glasbeno nagrado, namenjeno mladim hornistom in trombonistom, organizirali v Franciji, tokrat pa bo Glasbena mladina Španije tekmovanje namenila trobentačem in klavirskim duom.

(www.jmspain.org)

Tekmovanja mladih glasbenikov so pomembni projekti mnogih Glasbenih mladin. Izredno močna organizacija Glasbene mladine Kanade je svoje tradicionalno državno tekmovanje mladih solopevcev s pomočjo uglednih sponzorjev preoblikovala v eno najuglednejših mednarodnih tekmovanj, ki kandidatkam in kandidatom nudi izjemne možnosti. Mednarodno tekmovanje Glasbene mladine v Montrealu bo torej namenjeno mladim pevcem, pianistom in violinistom. Vsako leto bo na sporedu ena kategorija, prva bo solopetje. Zadnje dni maja letos se bodo v Montrealu zbrali polfinalisti, prek video in avdio posnetkov izbrani mladi pevci z vseh koncev sveta, ki se bodo pomerili za bogate nagrade, vsem pa bo Glasbena mladina Kanade krila vse stroške.

(www.jeunessesmusicales.com)

Precej manj bogati sta Mednarodno tekmovanje Glasbene mladine v Beogradu in Mednarodno tekmovanje Glasbene mladine Romunije. Beograjsko tekmovanje ima dolgo zgodovino in udeležilo se ga je tudi lepo število slovenskih glasbenikov. Najuspešnejša sta bila flavtistka Irena Grafenauer, ki je leta 1974 prejela prvo nagrado, in klarinetist Mate Bekavac, ki je tam zmagal leta 1999. To mednarodno tekmovanje je vsako leto namenjeno enemu solističnemu instrumentu in enemu ansamblu, vabi pa glasbenike, stare do 30 let. Marca letos bosta na 32. Mednarodnem tekmovanju Glasbene mladine v Beogradu med petdesetimi oboisti in dvanajstimi pihalnimi kvinteti tekmovala tudi dva slovenska tekmovalca.

(www.music-competition.co.yu)

Romunsko tekmovanje je od jugoslovanskega veliko mlajše, saj je tamkajšnja Glasbena mladina članica mednarodne zveze šele šest let, od večine mednarodnih tekmovanj pa se loči predvsem po velikem starostnem razponu tekmovalcev. Organizatorji razpisujejo štiri starostne kategorije, ki segajo od 10 do 30 let. Prav možnost za najmlajše glasbenike privablja veliko število tekmovalcev z vsega sveta. Lani se je v Bukarešti zbralo kar 140 mladih flavtistov in violinistov iz 37 držav. Maja letos pa Glasbena mladina Romunije tekmovanje namenja mladim pianistom in klarinetistom. Čas za prijave je še do 15. marca. Poglejte na http://jmromania.ong.ro.

Kaja Šivic