Letnik: 2002 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Erika Klanjšček

Oktet saksofonov

In zgodilo se je ... nov ansambel

Saksofon, instrument, ki je v stopetdesetih letih postal priljubljeno in popularno glasbilo mnogih sodobnih jazzovskih glasbenikov in se čedalje bolj vrašča tudi v tako imenovano klasično glasbo, je osvojil tudi Novo Gorico.

Poletna mednarodna srečanja saksofonistov v Novi Gorici, ki jih pripravljata tamkajšnja Kulturni dom in Glasbena šola, so obrodila marsikateri dragocen sad: nova poznanstva, poglobljeno znanje, večji pretok informacij, mladostno energijo, poživitev mestnega utripa. Nenavsezadnje je na 6. mednarodnem srečanju saksofonistov v Novi Gorici nastalo tudi novo prijateljstvo med dvema nastopajočima saksofonskima kvartetoma, Zagrebškim kvartetom saksofonov in italijanskim kvartetom Accademia, ki sta 17. decembra lani v Kulturnem domu Nova Gorica prvič skupaj nastopila v redki zasedbi saksofonskega okteta.

Zapeljivi saksofoni so osvojili občinstvo z vedrim poustvarjalnim nabojem in vrhunskim muziciranjem. V radoživi skupni igri, ki je imela vse kvalitete lahkotnega poigravanja, klasične zadržanosti, elegance in humorja, so saksofonisti razkrivali zvočne razsežnosti svojih glasbil in brez vseh predsodkov predstavljali skladbe, ki jim saksofonski zvok lahko odvzame ali doda ugoden estetski učinek. Po iskrivi, tonsko prefinjeni in kultivirani interpretaciji izjemen ansambel je sprejel izziv, ki ga prinaša tudi igranje literature, redko pisane za to instrumentalno zasedbo. Rezultat je bil več kot presenetljiv.

Zagrebški kvartet saksofonov, v katerem igrajo Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović in Matjaž Drevenšek, deluje že od leta 1989 in ga v Sloveniji dobro poznamo. Tako ansambel kot posamezni člani so prejeli vrsto nagrad in priznanj na Hrvaškem ter tudi drugod. Nastopili so že na številnih evropskih odrih, koncertna pot pa jih je zanesla tudi v ZDA. Program ansambla obsega izvirna dela za saksofonski kvartet ter priredbe različnih skladateljev od Bacha in Mozarta do Piazzole, Joplina, Gershwina. Zagrebškemu kvartetu je svoja dela posvetilo mnogo hrvaških, pa tudi nekaj slovenskih avtorjev (Primož Ramovš, Jani Golob, Peter Šavli, Janez Gregorc).

Italijanski kvartet saksofonov Accademia je v Novi Gorici že znan, saj so člani zasedbe Gaetano Di Bacco, Enzo Filippetti, Giuseppe Berardini in Fabrizio Paoletti že dve leti mentorji omenjenega Mednarodnega srečanja saksofonistov, ki se odvija sredi poletja. Zasedbo so oblikovali leta 1984 in do danes odigrali prek 700 koncertov na turnejah po Braziliji, Japonskem, Španiji, Švici, Nemčiji, Švedski, Finski ... Pritegnili so celo pozornost skladateljev, kot so Morricone, Fellegara, Mannino, ki so nekaj del posvetili prav Accademii. Poleg bogatega koncertnega življenja se vsi štirje saksofonisti posvečajo poučevanju na konservatorijih v Pescari, Aquili in Latini.

Po koncertu sem se pogovarjala s Fabrizijem Paolettijem.

Kvarteta sta se prvič srečala na desetem svetovnem festivalu saksofona v italijanskem Pesaru leta 1992. Kaj vas je navedlo na odločitev, da skupaj muzicirate?

Odločitvi je botrovala ideja Tanje Kuštrin, direktorice kulturnega doma Nova Gorica, ki je neutrudna pospeševalka kulturnih prireditev. Idejo smo z veseljem sprejeli, saj sta med obema kvartetoma vedno tlela medsebojno spoštovanje in podpora. Odlično se razumemo, pogovarjamo se v angleščini in francoščini, a pri glasbi seveda ne gre brez italijanščine.

Kako se vam uspe pripraviti na skupne koncerte?

Koncert v Novi Gorici je bil naš prvi skupni nastop. Vadimo ločeno, za skupne vaje pa se dobimo kakšen dan pred nastopom. Vaj zaradi razmer v resnici ni veliko, žal, saj so to trenutki medsebojne obogatitve in spodbude.

Kako izbirate spored za oktet saksofonov?

Glede na to, da za takšno zasedbo ni veliko skladb, jih prirejamo sami, izberemo pa tiste skladbe, ki se nam vsem zdijo primerne. Nekatere so originalne, kot denimo Savarijev sekstet (Savari je bil francoski klarinetist, prijatelj izumitelja saksofona Adolfa Saxa, in je pisal za različne saksofonske zasedbe od dua do okteta), ki smo ga igrali tokrat, in Allessandrinijev Blues for Brass, druge skladbe so naše priredbe.

Boste imeli v Sloveniji še več nastopov?

Za zdaj ne, upamo pa, da kmalu. Januarja igramo v Zagrebu in Splitu. Načrtujemo, da bi se kot oktet saksofonov predstavili na naslednjem svetovnem festivalu saksofonistov v Ameriki leta 2003.

Erika Klanjšček