Letnik: 2002 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Danijel Mežan

SET FIRE TO FLAMES

Sings Reign Rebuilder

Alien8 Recordings, 2001

Včasih se mi zazdi, da ima več kot ducat glasbenih heretikov znanega orkestra kar preveč zamisli in eksperimentalno-raziskovalnih vzgibov, ki jih mora nekje kanalizirati. Naj bodo solistični odvodi ali pač kolektivni duh, ki nikoli ne bo daleč od atmosferičnosti matične »zvezde«. In ker improvizirani teater Godspeed You Black Emperor! tudi letos ni počival na slavi predlanskega vrhunca Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven, saj v Čikagu trenutno dokončujejo novo ploščo s Stevom Albinijem, smo morali predvideti tudi dostojno zamenjavo. Konec lanskega leta je namreč »baklo« bogato orkestriranega, razdelanega in epskega kolektiva prevzel odliv Set Fire To Flames, ki ni nič drugega kot popoln alter ego Godspeed You Black Emperor!. Med trinajsterico muzikantov, ki je zagrešila prvenec Sings Reign Rebuilder, so namreč sami znani obrazi iz matične skupine, opravičljiv izostanek si je privoščil le Efrim, ki je bil pač preveč zaposlen z vse bolj ambiciozno in dodelano melanholijo The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra and Tra-La-La Band.

Navezava Set Fire To Flames na Godspeede je povsem očitna, saj so ikonografija, konceptualna nota in apokaliptični traktati ponovno v prvem planu. A vsaj dve pomembni razliki bom le našel - vsaj kar se tiče zvočnega ustroja in ustvarjalnega procesa. Prva je zaznavna predvsem zato, ker smo tokrat ostali brez osrednje in najbolj karizmatične persone komune Hotel2Tango, gospoda Efrima, dirigentsko palico pa je prevzel še eden od vodij in štirih kitaristov Godspeedov - David Bryant. Njegov pristop zagotovo ni tako neposreden in v obraz vpijoč kot Efrimov, saj - kot boste slišali - vse bolj prisega na atmosferično, še izraziteje psihedelično in repetitivno podajanje zvočnih signalov, ki se razvijajo še počasneje, kot je sploh možno.

Druga razlika se tiče predvsem ustvarjalnega procesa, saj je plošča Sings Reign Rebuilder kljub usmeritvi v improvizirani jam session, ki poteka pozno v noč, pravzaprav sestavljena kar z računalnikom. To je vsekakor novost za skupino orkestrskih razsežnosti, a za njo se skriva zelo zanimiva posebnost. Predvsem tista, ki opozori na to, kako je tale album sploh nastal. Gre namreč za Bryantovo idejo, da bi se brez prave in izdelane zamisli za pet dni zaprli v hišne prostore in divje snovali nove melodije. Šli so celo tako daleč, da so si sredi Montreala najeli staro dvonadstropno stavbo, ki je bila na začetku prejšnjega stoletja bordel, ter brez spanca strastno in intenzivno komponirali in improvizirali dan in noč. V prvem nadstropju so si postavili obsežno opremo, na podstrešju pa snemalne naprave. In v tem kratkem času so spravili skupaj za kar 12 ur neobdelanega materiala, ki se je v močno stisnjeni in eklektično izbrani različici znašel tudi na prepričljivi, a nekoliko prekratki plošči Signs Reign Rebuilder.

Danijel Mežan