Letnik: 2002 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jure Potokar

DRIVE-BY TRUCKERS

Southern Rock Opera

Lost Highway/Multimedia, 2002

Gotovo je prvo vprašanje, ki te prešine, ko primeš v roke ploščo, kot je ta, kako da je kaj takega sploh lahko izšlo. Pa ne zato, ker bi bilo tako slabo, ampak zato, ker sem bil prepričan, da bi lahko tako ambiciozen projekt danes uresničil samo glasbenik, od katerega založba zagotovo pričakuje vsaj nekaj milijonsko naklado. Ampak taki glasbeniki seveda nimajo tako grandioznih idej. Če seveda ideje sploh imajo. Naslov namreč sploh ne laže: zares gre za opero, v dveh dejanjih in na dveh diskih, naslov tudi zelo primerno povzema tematiko. Opera namreč obravnava najpomembnejše teme, klišeje, osebnosti in obsedenosti ameriškega juga in južnjakov.

Drive-By Truckers je skupina iz Alabame, ki obstaja dobrih šest let in je v tem času izdala štiri albume čvrstega, pogosto ironičnega roots rocka. Seveda ni nič čudnega, da se pri tem zgledujejo pri svetlih vzorih odličnih južnjaških rockovskih skupin, zlasti legendarnih Lynyrd Skynyrd, za katere pravijo, da so »največja ameriška rock'n'roll skupina«. To bi se skoraj dalo kupiti.

Ideja za opero se je porodila, ko je začel član Truckerjev Patterson Hood razmišljati o svojih južnjaških koreninah. Čeprav se zdi, da so Lynyrd Skynyrd osrednja tema opere, bi prav tako lahko rekli, da gre za pripoved o odraščanju kitarista, ki se spopada z južnjaško vzgojo, se ji skuša odreči, vendar se s pomočjo južnjaškega rocka znova vrne k njej. Jasno je, da zgodba ni linearna, ampak jo sestavljajo pesmi, posvečene priljubljenim južnjaškim tematikam, na primer umiranju v prometnih nesrečah, zapijanju, rasnemu sovraštvu, (nezvestim) ženskam itd. Besedila so včasih prav neverjetno zabavna, duhovita in ironična, ne da bi kdaj postala žaljiva ali omalovažujoča do juga. Posebnosti in bizarnosti tamkajšnjega življenja pravzaprav povzdignejo v posebno kvaliteto, kot so naredili tudi Lynyrd Skynyrd in drugi veliki predstavniki južnjaškega rocka.

Glasba je seveda bolj predvidljiva, in zdi se, da jo namenoma sestavljajo dobro znane fraze Skynyrdov, pri katerih so si Truckerji izposodili tudi idejo o treh kitarah, in Neila Younga s Crazy Horse. Snemali so tako rekoč v živo v Alabami, zvok pa je ravno prav čvrst in kaotičen za tovrstno glasbo. Pravzaprav je Southern Rock Opera eden najbolj zabavnih rockovskih projektov, kar sem jih slišal v zadnjem času, pomemben je tudi kot opozorilo na to, kako pomembna (in nedokončana) je za zgodovino rocka zgodba o južnjaškem rocku.

Jure Potokar