Letnik: 2002 | Številka: 10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

ERNIE ACEVEDO Y GRUPO IMAGEN

Contra La Fuerza

Platano Records, 2002

Do zasedb, v katerih je glavna zvezda bobnar ali tolkalec, sem običajno zelo zadržan, saj v tej glasbi - razen razkazovanja tehnike in bobnarskih mojstrovin - pogosto ni kaj prida melodije. Tako sem tudi pri novi plošči Ernieja Aceveda najprej postal pozoren na to, da igra konga bobne ter poje. Poslušanje zgoščenke me je nato prijetno presenetilo, saj se glavna zvezda niti slučajno ne »meče« v ospredje, ampak z glasbilom lepo dopolnjuje zvočno podobo dvanajstčlanskega orkestra z imenom Grupo Imagen ter kar enaindvajsetih gostujočih glasbenikov.

Ernie Acevedo je konga bobne začel igrati že pri devetih letih, glasbo je študiral na glasbeni šoli Johnny Colon v Harlemu ter nato na konservatoriju v Brooklynu. Leta 1978 se je z njo začel ukvarjati profesionalno, in to ravno v času, ko so bili v ZDA na vrhuncu slave salseri, kot so Johnny Pacheco, Hector Casanova, Pete »El Conde« Rodriguez, Celia Cruz, Oscar D'Leon in drugi. S skupino Grupo Imagen deluje od leta 1989. V tem času so posneli že deset albumov ter med drugimi snemali z glasbeniki, kot sta Yomo Toro in Jose Fajardo. Skupina Imagen je redni gost najprestižnejših newyorških nočnih klubov salse, kot so Copacabana, Latin Quarters, The Ritz, Studio 54 in drugi, iz njene zasedbe pa ob voditelju Ernieju Acevedu izstopata predvsem Junior Rivera na kitari tres in trobentač Angelo Gonzalez. Tudi ta dva sta se z glasbo začela ukvarjati pri desetih letih in jo tudi študirala na ustreznih šolah, nato pa sta se kalila v igranju z velikimi zvezdami salse.

Na zgoščenki Contra La Fuerza se je skupina ob salsi lotila še nekaterih drugih karibskih ritmov ter pripravila nekaj aranžmajev drugih avtorjev te glasbe. Vsekakor zelo svež izdelek v morju salse.

Marko Jenšterle