Letnik: 2002 | Številka: 10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

GILBERTO GIL

Kaya N'Gan Daya

Warner Music, 2002

Gilberto Gil je v glasbeni zgodovini že nekajkrat pokazal navdušenje nad glasbeno ustvarjalnostjo Boba Marleyja. Njegove skladbe je uvrščal v koncertni repertoar, z legendarnimi The Wailers pa je leta 1984 celo posnel ploščo Raca Humana. Zdaj je pred nami njegova najnovejša zgoščenka Kaya N'Gan Daya, v celoti posvečena dediščini velikega mojstra reggaeja, s šestnajstimi skladbami, od katerih je ena sama avtorstvo Gilberta Gila. Vse druge so znamenite Marleyjeve klasike. Plošča je povrh vsega posneta na Jamajki v studiih Tuff Gong, Gilbertu Gilu pa so pomagale pevke iz Marleyjeve spremljevalne skupine I – Three, z vdovo Rito na čelu, in znamenita ritmična dvojica Sly and Robbie. Edina Gilova skladba je Table Tennis Table in je bila napisana posebej za to priložnost.

Najnovejši Gilov izdelek doživlja v Latinski Ameriki zelo dobre kritike, predvsem pa je deležen velike promocije. Navsezadnje je med Brazilijo in Jamajko kar nekaj skupnih točk, saj imata obe državi močno črnsko tradicijo, rastafarijanstvo pa je v Braziliji pomembno prisotno.

Gilberto Gil je Marleyjevim klasikam dodal precej »brazilskih začimb« z ritmi in zvoki bosse nove in sambe, vendar je v končni obliki teh začimb premalo. Aranžmaji ne odstopajo preveč od Marleyjevih izvedb, poleg tega pa je še Gilov glas zelo podoben Marleyjevemu. Ob plošči je vsekakor treba poznati zgodovino obeh glasbenikov. Če namreč vemo, da je izdelek logično nadaljevanje neke Gilove zavezanosti, potem seveda povsem dobro sodi med njegove druge plošče. Za vse tiste, ki šele vstopajo v glasbena svetova Boba Marleyja in Gilberta Gila, pa je recept na moč enostaven: Kupite si raje zbrane originale Boba Marleyja in Gilovo ploščo v živo z njegovimi klasikami ter z nekaterimi Marleyjevimi hiti.

Marko Jenšterle