Letnik: 2002 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jure Potokar

TIFT MERRITT

Bramble Rose

Lost Highway/Multimedia, 2002

Plošča Tift Merritt, Bramble Rose (cvet robidnice), skuša sicer z naslovom izražati skromnost, toda glasba, ki jo vsebuje, je vse prej kot to. Gre za močno zbirko avtorskih skladb, ki se jih ne bi sramovali podpisati niti najbolj znani countryjevski zvezdniki in zvezdnice. In če dodamo še nadpovprečno všečno glasbo, zanimive aranžmaje, izjemen vokal, ki je obenem nežen in prodoren, ter sijajno produkcijo (Ethan Jones), dobimo ploščo, ki dokazuje, da se vsaj tu in tam tudi v countryju pojavi plošča, ki ne le prepriča, ampak celo navduši.

Seveda tudi ta plošča ni popolna in ena ali dve izrazitejši pesmi (morebiti celo priredbi) bi ji skoraj gotovo ne škodili, toda vse drugo kaže, da je Bramble Rose več kot obetaven začetek glasbene kariere. Toliko bolj, ker ima Tift Merritt zares prijeten in ekspresiven glas, ki tako kot način izvedbe po eni strani kar precej spominja na veliko Emmylou Harris, po drugi pa na rockerico Chrissie Hynde. To je morda bolj kot v izvedbi očitno v stališču, s katerega gleda na svet v pesmih: v njih je močna in odločna ženska, ki zna sama poskrbeti zase, čeprav vsaj tu in tam potrebuje toplo dlan ali čvrsta ramena, na katera se lahko nasloni in zanese.

Prav nenehno prepletanje neomajne odločnosti in negotovosti je morebiti tisto, zaradi česar je plošča tako očarljiva. Je tudi tisto, s čimer ob siloviti izvedbi in nenarejenosti dokončno prepriča in zahteva, da si ime Tift Merritt zapišemo v spomin.

Jure Potokar