Letnik: 2002 | Številka: 10 | Avtor/ica: LukaZ

MERZBOW

A Taste Of ...

Mego, 2002

Masami Akita, praoče noisa kot specifične radikalne zvočne prakse, formirane v žanr, je še vedno neumoren kljub več kot dvema desetletjema proizvajanja hrupnih tektonskih premikov, diverzij in destrukcij. Noise kot glasbeni žanr se je oblikoval prav z njegovim umetniškim alter egom Merzbow, ki po imenu povzema delo legendarnega nemškega dadaista Kurta Schwittersa in hkrati nakazuje, da še nobena avantgardna zvočna struja, kaj šele untergrunt, ni tako močno povzela protiumetniških konceptov ter tako gromko in huronsko povzdigovala Russolovega futurističnega manifesta Art Of Noises. Ta je napovedal novo estetiko zvočnosti in radikalen premik od tonalitete in evropske klasične tradicije ter povzdignil zvok urbanega, industrijskega, zvok strojev. V ustvarjalnem miljeju Masamija Akite se tovrstna zamisel zrcali v vsem njegovem ustvarjanju, bodisi v zgodnjih perverznih improviziranih tolkalskih konstruktih, bodisi v kasnejšem analognem maličenju feedbacka in konkretnih zvokov, bodisi v dandanašnji digitalni fazi, ki jo uteleša powerbook. To niti ne preseneča, saj je Akita kot Merzbow v hrupni svet vedno vsrkaval sodobne trende ter avantgardno tradicijo, od punkerskih diverzij in drže, studijskih elektronskih eksperimentov, death metala do industrijske godbe, free jazza in sodobne elektronike ter tradicije performansa. Njegove zmožnosti manipulacije, zvočne in tržne, so prav neverjetne, od slavne poteze s serijo petih luksuznih lamborghinijev, v katere je bil vgrajen edino Masamijev CD, do gigantske izdaje petdesetih nosilcev zvoka v kompletu Merzbox. Ta je hkrati nakazal prelomnico v njegovi hiperproduktivni ustvarjalni avri, prehod k digitalnemu.

V tej fazi se Akita pojavlja v zreli in vešči vlogi »organizatorja zvoka« debelih, bogatih zvočnih tkiv, v katera umešča neenakomeren ritmičen utrip, ki ga ustvarja z zvočnimi odpadki. V tej fazi je Merzbow reciklator prvega razreda: reciklira svojo prazgodovino in metodologijo zgodnjih elektronskih eksperimentov v glasbi, umešča ju v novo tehnologijo in v sfero sodobne elektronike, ki je v impotentosti večkrat ignorantska ali imuna proti tovrstnim eksperimentom, hkrati pa ji kronično primanjkuje historične refleksije in spomina. Vse to se izraža v plošči A Taste Of ..., ki jo je založila avstrijska laptop gverila, založba Mego.

Štirje zvočni zapisi, ki sestavljajo ploščo A Taste of ..., se vizualno navdihujejo pri japonski hrani, torej je podoba vedno zelo izpostavljena. Na samo zvočnost to sicer ne vpliva, pomembno je le zato, ker nakazujejo celostnost delovanja Merzbow, saj je pri njem vizualno del celote. Konec koncev je Akita doštudiral sodobno umetnost. Pri tem je najpomembneje, da se je Merzbow v sedanjem, zrelem obdobju odmaknil od šokantnosti, ki tako nasilno in infantilno prežema nojzerski žanr – to so denimo prizori mučenja, sadomazohizma, pornografije, holokavsta.

Akitov svet popolnih destrukcij zvoka in hrumečega feedbacka, podrejenega neverjetni kontroli, se tokrat redči in skrbno urejuje, s prepleti zvočnih zank, subtilnih hrupnih deviacij in odličnih prehodov v sami dinamiki, ki je podrejena nestanovitnim ritmičnim vzorcem. V skladbi Turban Shell Blues se v ta zvočni spekter prikradejo celo povsem konkretni lomljeni ritmi in mutantski tehno vzorci ter litostrojski tolkalski udarci kladiv. V tem se zrcali rahel železarski priokus berlinskih Einstürzende Neubauten. Dvaindvajsetminutna Tempura In Mess Garden je tipična valovita hrupna meditacija, ambiental v stari maniri Merzbowa, ki pa hkrati močno filtrira agresivnost izraza in se bolj posveča samemu prelivanju tkiv. Otvoritvena Sponge Octopus, najkrajši zapis plošče, pa je kondenziran sežetek hrupnega prevratništva v zvočni manipulaciji. Način, s katerim tokrat Merzbow obravnava zvočno gmoto in pristopa k njej, je veliko bolj premišljen in v perverznem pomenu bolj »muzikaličen« kot »antiglasba«, ki jo je želel ustvarjati v porodnih krčih. Od tedaj pa do danes je Akita posnel in izdal več plošč kot Saturnčan Sun Ra. Še zdaleč niso vse dobre, a A Taste of ... je nedvomno prispevek k radikalnemu glasbenemu žanru, ki ohranja Merzbow na samem vrhu ustvarjalnosti in ga postavlja daleč pred rojake iz dežele vzhajajočega hrupa - Japonske ...

LukaZ