Letnik: 2002 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Jane Weber

NORMAN BLAKE

Old Ties/The Norman Blake Anthology

Rounder/Statera/Mel Bay, CD in knjiga, 2002

Steve Kaufman je eden najbolj znanih in cenjenih avtorjev glasbenih knjig. Pred kratkim je na primer pri založbi Mel Bay izdal odlično knjigo The Legacy Of Doc Watson - gre za biografijo in glasbeno analizo obenem, o izdaji pa smo pisali tudi v Muski - in z njo vzbudil veliko pozornosti, saj gre za eno najboljših del o tem pomembnem glasbeniku. Tokrat bi vas radi opozorili na njegovo popolnoma novo knjigo o glasbi Normana Blaka, enega malone najboljših akustičnih glasbenikov zadnjih nekaj desetletij, hkrati pa tudi na album najboljših skladb Normana Blaka. Kaufman pozna izjemno veliko glasbe, zato v knjižnih delih obravnava bluegrass, swing, irske in apalaške skladbe za violino (tako imenovane fiddle tunes) ter znane skladbe folka in countryja.

Norman Blake je bil eden od pomembnejših vzornikov Steva Kaufmana. Ta pravi, da je bil izjemno počaščen, ko ga je prosil, naj pripravi transkripcijo njegove glasbe in glasbeno analizo. Kaufmanov namen pri snovanju te knjige je bil torej jasen: ustvariti delo, ki nam bo razkrivalo vse čare Normanovega glasbenega ustvarjanja – spoznali ga bomo kot virtuoznega kitarista in konec koncev tudi kot pesnika. V knjigi so namreč zbrana tudi besedila skoraj vseh glasbenikovih pomembnejših pesniških mojstrovin, ki bodo zanimala vse prave ljubitelje Blakove glasbe, saj dolgo nismo vedeli, o čem poje, za kaj gre v njegovih pesmih, sicer dosledno zavezanih tradiciji stare ameriške glasbe, znane s plošč Doca Watsona. Knjiga The Norman Blake Anthology prinaša 38 notnih zapisov in doslednih glasbenih razlag pesmi iz vseh obdobij Blakove dolge in uspešne kariere, v veliki meri pa se naslanja prav na antologijsko Blakovo ploščo, ki jo je pred nekaj tedni izdala založba Rounder (rounder.com). Norman Blake je doslej izdal skoraj trideset bolj ali manj kakovostnih albumov, malone vsako leto pa nas preseneti z novo izdajo. Štirikrat je bil nominiran za grammyja, nastopal je z razvpitimi glasbeniki, kot so Kris Kristofferson, Johnny Cash in Joan Baez, njegovo kitaro - igra jo v značilnem slogu flatpicking - ali kako drugo akustično glasbilo pa lahko slišite na albumih Nashville Skyline Boba Dylana, Will The Circle Be Unbroken skupine Nitty Gritty Dirt Band in Train A Comin znanca slovenskih odrov Steva Earla.

Knjiga prinaša celo vrsto redkih fotografij, priloženi so ji tudi številni uporabni pregledi diskografije, bibliografije in videografije, ki bodo ljubitelju dobre akustične glasbe pomagali pri nadaljnjem iskanju ključnih plošč akustične glasbe. Na albumu Old Ties, ki je dosegljiv tudi na slovenskem trgu (statera.si), je 19 Blakovih posnetkov, vendar morate vedeti, da je to le drobec Blakove zakladnice. Verjetno gre poudariti, da je Blake prispeval tudi dva posnetka za film O Brother, Where Art Thou?, film, ki je v ZDA sprožil pravi preporod zanimanja za bluegrass. Verjetno je tako marsikdo šele v kinu slišal za tega sijajnega glasbenika - to je svojevrsten absurd, a bolje pozno kot nikoli (www.melbay.com).

Jane Weber