Letnik: 2002 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RAZLIČNI IZVAJALCI

Music From The Coffee Lands II.

Putumayo/Statera, 2001

Kava je po vodi druga najbolj razširjena pijača na svetu. To rdečo nit so za izhodišče vzeli pri založbi Putumayo ob izdaji zgoščenke glasbe iz »kavnih dežel«. Po uspehu, ki ga je doživela prva izdaja, je zdaj pred nami že nadaljevanje z imenom Music from the Coffee Lands II. Srečamo se z glasbo Brazilije, Angole, Dominikanske republike, Mehike, Indonezije/Jave, Etiopije, Kolumbije, Haitija, Martinika in Konga. Zelo zanimiva druščina, ki pa bi ji bilo mogoče v prihodnosti dobro dodati še glasbo držav, v katerih kava sicer ne raste, je pa izjemno pomemben del kultur, kot sta recimo Turčija in Grčija. Takrat bi se šele pokazalo, kako ena sama pijača označuje zelo različne kulture.

Pitje kave je v osnovi ritual, ki ga je hitra zahodna družba že zdavnaj uničila z »ekspresnimi kavami«, tako kot še marsikaj drugega. Kava se pač pije počasi v dolgih pogovorih s prijatelji, če pa je zraven še dobra glasba, se užitek samo še poveča. Nasproti tej zgoščenki bi torej lahko stala kompilacija kakšne tehno glasbe in hitrih drog razvitega sveta.

Plošča založbe Putumayo nas torej ne seznanja le z omenjeno rdečo nitjo, ampak vsaj malo potrka tudi na našo zavest, da se ob njej zamislimo o svetu, ki je v velikem delu razvitih držav že izginil.

Marko Jenšterle