Letnik: 2002 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Mario Batelić

CHARLES GAYLE

Klub Gromka, Metelkova mesto, Ljubljana, 5. 11. 2002

Kljub moji že kar razvajenosti glede odličnosti gromke Defonije, me je začetek letošnje sezone s koncertom newyorškega saksofonista Charlesa Gayla dodobra presenetil. Če sem si solistični nastop predstavljal kot nekaj, kar terja od glasbenika najvišjo stopnjo zbranosti, me je Gayle z lagodnim pristopom in s suvereno mešanico nonšalance ter predanosti docela razorožil.

Že za prvo pesem si je vzel dobre pol ure, pa tudi druge skladbe niso nič kaj zaostajale v trajanju. Pa tudi ne v intenzivnosti in premišljeno zastavljenem eklekticizmu. Vsako takšno maratonsko skladbo je odigral z le redkimi premori, ravno prav dolgimi, da je malce zajel sapo ali pa iz grla iztisnil kak godrnjajoč glas. Gayle izjemno pretkano, bolje rečeno kar filozofsko v eni skladbi zgošča številne zgodovinske jazzovske sloge in jih postavlja v nov kontekst. Med sabo jih poljubno izmenjuje, plete reference, preskakuje časovne in slogovne prepade. Po kakšni lirično intonirani pasaži z gladkim, prefinjenim, elegantnim zvokom že v naslednjem vzdihu ali izdihu urno zaorje freejazzovsko polje, podprto z zrnatim zvokom, in tako naprej in nazaj.

Seveda je to povezovanje zgodovinskih smernic v en sam enovit tok potekalo brezhibno, saj je med različnimi slogi Gayle spletel čvrsto vez. Najti jo je tudi v nazivu njegovega nastopa: Spiritual Unity. Ja, saksofonist, ki je, čeprav rojen leta 1939, izkazal silovitost in moč, kakršni redko najdemo tudi pri veliko mlajših glasbenikih, je pri vseh preteklih in sodobnih jazzovskih razmišljanjih našel skupno točko. Gre za duh (spirit), za navdih, inspiracijo. S tem je nakazal na iste korenine številnih glasbenih praks ter izpovedal svojo vero, prepričanje v to, kar glasbo naredi za posebno, enkratno.

Gayle je bil poosebljenje duha nenehno iz sebe porajajoče se glasbe in njenih številnih adeptov. Bil je Charlie Parker, bil je John Coltrane, bil je Albert Ayler. In bil je, kajpak, Charles Gayle, mož saksofon, ki z zvokom meri čas ter kliče duhove prednikov in jim vdihuje nov pomen!

Mario Batelić