Letnik: 2002 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Mario Batelić

ACCORDION TRIBE

Cankarjev dom, Ljubljana, 11. 11. 2002

Harmonikarsko pleme, ki se je v naših logih oglasilo že tretjič (drugič v tej zasedbi), je v nabito polnem Klubu CD pripravilo pravcato glasbeno šolo za napredne poslušalce. Maria Kalaniemi, Lars Hollmer, Bratko Bibič, Otto Lechner in »cappo della banda« Guy Klucevsek so v lucidnem slogu ponazorili, kako pod en zvočni dežnik spraviš pet različnih konceptov in tradicij. Na moje pozitivno presenečenje koncerta niso zasnovali kot predstavitev novega, odličnega albuma Sea of Reeds, marveč so v repertoar enakopravno vključili skladbe s prve plošče.

Skoraj vse skladbe nosi enak princip: enostavna, ponavljajoča se, izrazito ritmična nosilna tema, ki jo v nadaljevanju drugi plemenitaški raztegovalci mehov okrašujejo s prvinami, značilnimi za posamezen slog. Učinkovit princip, ubran že ob zagonu zasedbe, so tokrat še bolj dodelali. Tako je na primer finska svečano intonirana ljudska viža, ki jo je začela Kalaniemijeva, kmalu dobila čisto nov, delno posmehljiv zven, ko je vanjo posegel nagajivi Lechner s slastnim in zapeljivim brundanjem ter z nepredvidljivimi solističnimi vložki. Spretnost vsakega harmonikarja se je namreč izkazala prav v specifičnem barvanju skupinske igre, ki je vendarle sem ter tja prešla v izstopajočo vlogo kakega meharja. V prvem delu koncerta je bil to gotovo Hollmer, v drugem pa Lechner. Ta je sicer med skladbami, v katerih ni sodeloval, zavzel pozo nezainteresiranega stoika, ko pa je prijel za harmoniko ter zagnal še brenčečo vokalizacijo, pa je marsikateri skladbi dal piko na i.

Minimalizem, paberkovanja iz različnih tradicionalnih glasb (priznam, pogrešal sem kako balkansko), avantgardistično disonančno lomljenje strukture ter ludistična razdiranja skladnosti so se z roko v roki srečevala in objemala v skorajda vsaki pesmi. Koncert je bil zelo prijeten, lep, največji presežek pa se mi zdi prav v tem, da ni bilo nobenega presežka, viška koncerta, pač pa smo slišali šopek domiselno aranžiranih skladb, ki so bile vsaka zase mala mojstrovina.

Mario Batelić