Letnik: 2002 | Številka: 3 | Avtor/ica: Jane Weber

Peter Lewry

A JOHNNY CASH CHRONICLE

Helter Skelter, 2001

Ko je pred kratkim v Ljubljani nastopila skupina Speedbuggy, smo v eni od pevčevih napovedi slišali tole zanimivo misel: »To je bila pesem Johnnyja Casha. On je dober, toda George Jones je še boljši!« Vsekakor mnenje, s katerim se lahko strinjate ali pa tudi ne! V slovenskih glasbenih občilih smo bili vedno priča nekakšni svojevrstni dieti. Nekatere glasbenike smo slišali velikokrat, kot bi jim podelili slovenske potne liste, o drugih pa ni bilo ne duha ne sluha.

Usoda prezira je doletela tudi izvajalce countryja. V glasbenih programih je bilo tako že slišati Hanka Williamsa, Johnnyja Casha in mogoče še katerega pevca, v katerem so vrli poznavalci še videli dovolj karizme, da bi si ga upali zavrteti, o večini najboljših pa so molčali. Toda, George Jones in Merle Haggard sta (bila) resnično peklensko dobra! Glasbo Johnnyja Casha smo torej lahko dokaj hitro spoznali tudi pri nas, in namen tega pisanja ni kritizirati njegovo delo ali pa ga primerjati z delom Georga Jonesa. Nenazadnje gre za dva ustvarjalca, ki sta si blizu (če nič drugega, ju pač tlačijo v predalček countryja), slogovno, glasovno in dosledno glasbeno pa sta daleč narazen. Casheva avtobiografija iz leta 1997 še vedno ostaja eno najbolj zanimivih branj o tem glasbeniku, delo angleškega navdušenca Petra Lewryja pa, kot pove naslov, prinaša zgolj kronološki pregled burne Casheve kariere; spremlja jo od pevčevega rojstva do 5. julija 2001, ko sta bila Johnny in njegova žena June Carter-Cash na pogrebu nepozabnega kitarista Cheta Atkinsa.

Verjetno ni treba poudarjati, da bo kronologija zanimala le najbolj goreče oboževalce Johnnyja Casha in raziskovalce njegove glasbe. Napisati moram, da celo v slovenskih logih poznam kar nekaj zanesenjakov, ki imajo v zbirkah na desetine Cashevih albumov, ki prinašajo ogromno odlične glasbe. Ker je bil Johnny Cash neposredno povezan s prvim valom rock and rolla, bodo zapisi o časovnem zaporedju ključnih dogodkov (lestvični uspehi, snemanja, koncerti, ipd.) zanimali tudi ljubitelje rockabillyja, pa Elvisa Presleyja, Boba Dylana in drugih zvezdnikov, s katerimi se je Cash srečeval, vplival nanje in delal z njimi (skelter.demon.co.uk).

Jane Weber