Letnik: 2002 | Številka: 3 | Avtor/ica: Skabina

THE REAL MCKENZIES

Loch'd and Loaded

Honest Don's, 2001

Keltski punk se vse bolj uveljavlja in postaja vse bolj popularen, največ seveda po zaslugi Bostončanov Dropkick Murphys. Toda Dropkick Murphys niso edini, ki punk združujejo s keltskim zvokom, in tudi ne prvi. The Real Mckenzies so bili tukaj že davno pred njimi, vendar pa so svetu postali bolj znani šele po zadnji - tretji - plošči Loch'd and Loaded, ki so jo lani izdali pri založbi Honest Don's.

The Real Mckenzies prihajajo iz Vancouvra, maternice nekaterih najboljših kanadskih bendov (D.O.A, SNFU, No Means No in Dayglo Abortions). Bend šteje šest članov, ki trdijo, da so stoodstotni Škoti. Primerno so na koncertih tudi opremljeni. In menda pod kilti ne nosijo prav ničesar. Domovini prednikov so fantje zelo zavezani in na izvor zelo ponosni, zato se v komadih veliko ukvarjajo s škotsko zgodovino. Prvi na Loch'd and Loaded, ki je tudi eden izmed najbolj simpatičnih, se imenuje Nessie, posvečen pa je seveda škotski turistični atrakciji, legendarni pošasti iz jezera Loch Ness. Ponosni so tudi na znano škotsko žgano kapljico, s katero prav radi mazilijo grla; razlog, da so The Real Mckenzies v desetih letih obstoja izdali samo tri zgoščenke, ni samo denar, pač pa tudi to, kot se radi pošalijo, da veliko raje kot na vajah čas preganjajo za točilno mizo - ali pa pod njo. Posledice te njihove ljubezni se kažejo tudi na Loch'd and Loaded, saj so v slabe pol ure stlačili kar šestnajst komadov, kar sedem je priredb škotskih klasik, med njimi Flower of Scotland in Bonnie Mary.

Medtem ko se Dropkick Murphys keltskih zvokov na dosedanjih ploščah poslužujejo samo občasno, so ti pri The Real Mckenzies prisotni vseskozi. Glasba Dropkick Murphys je agresivnejša in se bolj naslanja na oi tradicijo, The Real Mckenzies pa se poslužujejo melodičnih prijemov v stilu Stiff Little Fingers in Clash. Nasploh The Real Mckenzies pravzaprav zvenijo kot bolj punkersko naravnani Pogues in komadov Ballad Of Jon Silver in Pickled se ne bi sramoval niti Shane McGovan. Loch'd and Loaded je plošča, nabita s pozitivno energijo in škotsko radoživostjo; prav gotovo bo zadovoljila številne različne okuse.

Skabina