Letnik: 2002 | Številka: 4 | Avtor/ica: Jure Potokar

BOBBY BROOM

Modern Man

Delmark/Statera, 2001

Bobby Broom med jazzovskimi kitaristi ni bil najbolj znan, čeprav se lahko pohvali, da je v dvajsetletni karieri nastopal s slovitimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Sonny Rollins, Miles Davis in Art Blakey, pa tudi z bolj popularnimi, recimo z Dr. Johnom. Čeprav je že izdal dve ali tri plošče, pa je, kot sam pravi, ponosen samo na zadnjo. In res se zdi, da je plošča Modern Man, posneta z zasedbo: dr. Lonnie Smith - hammondove orgle, Ronnie Cuber - bariton saksofon in Idris Muhammad - bobni, ki seveda takoj prikliče v spomin Broomovega prvega vzornika Georgea Bensona in kvartet, s katerim je blestel v šestdesetih letih (Smith in Cuber sta bila njegova člana), skrbno premišljen projekt. Zasedba je res skoraj identična Bensonovi, toda glasba, ki jo izvaja, je »moderna« in izbrana tako, da pokaže večplastnost Broomovega zanimanja za glasbo. Zato na njej poleg avtorskih skladb in priredb jazzovskih klasik (izstopa Mobleyjeva A Peck A Sec) najdemo še nekaj pop skladb, kot so Wonderjeva Superstition, Bacharachova I'll Never Fall In Love Again, najbolj presenetljiva pa je morebiti Claptonova Layla.

Toda Broomova zasedba kljub tem skladbam ves čas igra zelo zadržano in se očitno načrtno izogiba eksplozivnosti zvoka, ki je tako značilen za večino trenutno spet modnih jazzovskih skupin s hammondovimi orglami. Namesto tega glasbeniki, ki jim ne manjka izkušenj in občutka za pravo mero, ustvarjajo večplastno postbopovsko glasbo, ki ne ostane toliko v spominu po bleščečih solih, pač pa po izvrstni kolektivni igri. To je očitno predvsem v avtorskih skladbah, medtem ko so nekatere priredbe prav presenetljivo učinkovite. To velja zlasti za zelo jazzovsko Superstition in umirjeno I'll Never Fall in Love Again, ne pa za Laylo, ki je izgubila značilno ognjevitost, kar je težko razumeti, toliko bolj, ker je zanjo v izvirniku poskrbel mojstrski kitarist Duane Allman.

Kljub temu je Modern Man simpatična plošča z vrsto nadpovprečnih skladb in s samosvojim zvokom; Broomovo ime je že zapisala na seznam zanimivejših sodobnih kitaristov.

Jure Potokar