Letnik: 2002 | Številka: 4 | Avtor/ica: Napo.lee.tano

DAN THE AUTOMATOR NAKAMURA

Guns, Cars And Sitars (Bombay The Hard Way)

Motel Records, 1999

NATHANIEL MERRIEWEATHER PRESENTS

Lovage - Music To Make Love To Your Old Lady By

75 Ark, 2001

V tejle dvojni recenziji bomo skušali vsaj malo popraviti krivico, ki jo predvsem na Delovi strani o pop kulturi delajo Danu The Automatorju Nakamuri, ko kot edinega zaslužnega za uspeh projekta Gorillaz izpostavljajo nekdanjega Blurovca Damona Alborna, nikoli pa ne omenijo levjega deleža, ki ga pri sami idejni koncepciji in zvočni podobi Goril nosi Automator. Pa pustimo Gorile – ne mislim dobesedno, še vedno se namreč splača prisluhniti albumu Gorillaz in njegovi remiksani verziji G-Sidez, ki je izšla pred kratkim – in se posvetimo dvema drugima Automatorjevima projektoma, ki ne bosta tako popularna, sta pa zato prava zbiralska bisera.

Prva reč je kompilacija remiksov muzik iz indijskih bollywoodskih filmov, in to iz obdobja sedemdesetih let, ko so tudi v Bombayu snemali predvsem akcijske filme, polne glamurja, kiča, preganjanja z avti, streljanja in drugih bondovskih reči, vključno z muziko. Že izvirne filmske glasbe, ki so nastajale v nemogočih razmerah (dnevno snemanje muzike za več filmov naenkrat, izpadi električnega toka, veliki orkestri), so funkovsko naostrene in zagroovane, Automatorjeva studijska dodelava pa jim je vdahnila še dodaten odmerek obojega. Zbirka Guns, Cars and Sitars s podnaslovom Bombay The Hard Way je obveznica za filmske frike in pravšnja reč za trendarje, ki jim seka ritmična nadgradnja klasičnega indijskega instrumentarija. Ker verjetno nimate puške in sitarja, bo še najbolj fino, če boste kopijo tegale albuma vozili v avtoradiu.

Drugo Automatorjevo ploščo boste potrebovali v bolj intimnih trenutkih, kot namigne že naslov. Automator je tokrat uporabil psevdonim Nathaniel Merrieweather, s katerim je nastopal že kot partner Princa Paula (ta si je takrat nadel ime Chest Rockwell) v projektu Handsome Boy Modelling School, za glasovna partnerja svojim »slick porno beatom« pa je pred mikrofon povabil dva rockovska junaka devetdesetih let. Jennifer Charles (včasih v bendu Elysian Fields) in Mike Patton (Faith No More, Mr. Bungle) v ljubezenskih komadih zapeljujeta drug drugega in poslušajoče občinstvo. Med njune nežne, a vedno dovolj strastne izpovedi se vmešavajo še sampli in scratchi kanadskega gramofonarja Kida Koale, smešnice Princa Paula, Damona Alborna in Afrike Bambaate (ki v skitu ljubimcema svetuje redno menjavanje nogavic in dnevno pranje zadnjice). Če vam vokali in koncept Automatorjevega humorja ne gredo, če motijo vašo izbranko, izbranca, pa vam je na voljo tudi instrumentalna verzija albuma, kjer ostanejo le še zapeljive, ambientalne muzike. Lahko se torej odločite za samo ljubezen ali pa za ljubezen z dodatnim ščepcem razdalje in norčevanja. V nobenem primeru ne boste razočarani!

Napo.lee.tano