Letnik: 2002 | Številka: 4 | Avtor/ica: Jure Potokar

RAZLIČNI IZVAJALCI

Sounds From The Verve Hi-Fi

Verve/Multimedia, 2002

Pravzaprav je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo pojavila prva plošča take vrste. Gre namreč za koncept, ki ga imajo založbe zelo rade. Kako tudi ne, ko pa lahko znova zapakirajo že znano in to še enkrat prodajo. V tem primeru sta kompilatorja menda znana didžeja, ki nastopata pod zelo primernim imenom Thievery Corporation.

Vendar ima lahko tak način prodaje tudi pozitivne učinke. Ne le za založbo in kompilatorja, ampak navsezadnje tudi za glasbenike in za ljubitelje dobre godbe, kajti neredko se v takih izborih najdejo izvajalci, ki so zaradi nedoumljivih razlogov skoraj pozabljeni. Zakladnica je v tem primeru še posebej bogata, saj je Verve gotovo ena najpomembnejših jazzovskih založb vseh časov, njen katalog pa je neprecenljiv in tudi neverjetno obsežen. Ker sta izbiralca didžeja, je že vnaprej jasno, da bo izbor plesen in lahkotnejši, to seveda ni nujno slabo, res pa je, da je s stališča celotnega kataloga založbe zelo ozko omejen na bossa novo in različne derivate latino jazza ter druge zvočne eksotike, ki so jo v šestdesetih letih ponujali kot jazz in skušali tekmovati z rockom. Seveda na daljši rok povsem neuspešno in danes je tudi zelo lahko ugotoviti, zakaj. Že res, da je glasba na tej plošči zvočno zelo bogata in ritmično razgibana, vendar je v večini primerov tudi precej plehka in neizrazita. Dve ali tri skladbe sem še z veseljem poslušal, malo tudi zato, ker jih izvajajo slovita imena (Stan Getz, Cal Tjader, Sergio Mendes in celo Wynton Kelly, da omenim le nekatere), nato pa postane vse skupaj povsem predvidljivo, ne glede na vedno nova imena. Pravzaprav sem se med poslušanjem večkrat vprašal, kako lahko kdo uživa v taki glasbi in kaj hudega se mu mora zgoditi, da postane strasten zbiralec tovrstnih plošč.

Ampak morda je to predvsem moj problem. Očitno je veliko ljudi, ki v lahkotnem, plesnem in nevsiljivem latino jazzu uživajo in nanj celo plešejo. Če spadate mednje, je nakup te plošče skoraj nujen. Toliko različnih izvajalcev tega žanra na enem disku pač še niste imeli priložnosti dobiti. Pri meni pa se je najbolje obnesla med kuhanjem nekoliko zahtevnejšega kosila.

Jure Potokar