Letnik: 2002 | Številka: 4 | Avtor/ica: Jane Weber

FEENISH; ERRISLANNAN

Glasbeni klub Kapitana Kljuke, Nova Gorica, 12. 3. 2002

Koncerti irske glasbe so pri nas redki, irske plesne predstave, ki so se razmahnile v zadnjem času, pa so velikokrat sporne kakovosti in daleč od izvirnih postavitev. Keltska glasba je Slovencem pisana na kožo, zato dober obisk tovrstnih prireditev ne preseneča, vendar moramo biti pri vrednotenju pazljivi, saj tudi Irci radi sežejo po tržnih ukanah in včasih tujcem prodajo kaj iz druge roke.

Etnomuzikologi bi nam znali veliko povedati o podobnostih med slovensko in irsko glasbeno dediščino, kar zadeva predstavitev teh dveh glasbenih kultur v svetu, pa je med njima precejšnja razlika. Ircev je bilo v Ameriki veliko in so že zgodaj začeli snemati v ameriških studiih, vloga slovenske glasbe v novem svetu pa je bila, žal, vsaj kar zadeva dogajanja na večjih odrih, omejena na sicer izjemno močan vpliv na ameriško polko. Koncert irske ljudske glasbe v odličnem novogoriškem glasbenem klubu Kapitana Kljuke, v katerem že desetletje pripravljajo koncerte bluesa, folka, zydeca, cajuna in bluegrassa ter zapolnjujejo vrzel v kulturni ponudbi prestolnice, je bil pravi biser za ljubitelje folka. V nasprotju s slovensko ljudsko glasbo, ki jo promoviramo v različnih društvih, radijskih oddajah in priložnostnih ponudbah festivalov, je irska glasba v vseh ozirih še kako živa, in če boste kakšnega irskega trubadurja vprašali, kaj meni o prerodu ljudske glasbe, vam bo dejal, da Irci prerodniških gibanj ne poznajo, saj je zanimanje za tradicijo burno in le neznatno niha. Ker je glasba živa, so bile tudi v predstavi skupin Feenish in ErrisLannan zaznavne novosti in vplivi sedanjosti, vendar zvočna podoba zaradi tega ne trpi. Nasprotno! Virtuoznost goslarja Micka Conneelyja iz skupine ErrisLannan se ob nekoliko posodobljeni podlagi še bolj pokaže.

Zanimivo je bilo slišati, kako različna pristopa imata ti zasedbi do irskih reelov, jigov, valčkov, polk in balad. Gre pač za izjemno razvejeno tradicijo in za dva že glede na zasedbo različna načina. Po dolgem času - skupina Dervish je v Novi Gorici nastopila maja leta 2000 - smo se znova srečali z odlično irsko glasbeno predstavo. Da bodo Slovenci tako navduševali po irskih dvoranah, bomo morali še malce počakati. Da bo to v združeni Evropi kaj laže, pa tudi dvomim, posebno, če ne bomo poznali svoje lastne dediščine ali se je bomo celo sramovali.

Jane Weber