Letnik: 2002 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jane Weber

Ramona Jones

MAKE MUSIC WHILE YOU CAN: My Story By Ramona Jones

Empire Publishing, 2000

Oh ta Amerika! Medtem ko so v ljubljanskih klubih glasbeniki zadnje čase primorani igrati v slogu: kolikor prodaš, toliko dobiš, Američani doma skušajo prodati vse, kar bi lahko šlo v prodajo. Ko sem se vozil po Tennesseeju, sem neko soboto opazil, da ljudje pred hišice zlagajo vse živo. Sem že mislil, da se selijo, to tudi ne bi bilo nič posebnega, a so me hitro podučili, da je to posebna oblika »predhišnega bolšjega trga«, ko ljudje skušajo prodati tisto, kar jim je doma v napoto. Mi bi star stol brez noge raje odpeljali na smetišče ali ga celo odvrgli na kako črno odlagališče. No, v najboljšem primeru, če imamo srečo, da živimo na vasi, bi ga sežgali.

Privoščil sem si malce čuden uvod, a se bojim, da bomo kmalu tudi mi začeli bolj ceniti vse, kar bi lahko šlo v prodajo - nenazadnje tudi glasbo. To, da morajo glasbeniki pristajati na takšne razmere za nastopanje, je kajpak v veliki meri posledica kulturne politike in tega, da ljudje sedijo na več stolčkih naenkrat, po drugi strani pa je verjetno tudi posledica česa drugega. Ramona Jones je žena legendarnega ameriškega glasbenika, in kmalu po njegovi smrti je luč sveta ugledala ta njena simpatična knjižica. Pač marketinška poteza. Grandpa Jones je skoraj do zadnjega dne dolgega življenja nastopal v dvorani Grand Ole Opryja in ta knjiga je v veliki meri tudi o njem in njegovi glasbi in delu. Zanimiva je predvsem zaradi številnih verodostojnih podatkov iz prve roke in zapiskov iz bogatega arhiva Ramoninega sodelavca Charlesa Wolfa, ponuja pa sicer subjektiven pogled na dogajanja okoli Grand Ole Opryja in nazorno govori o nekaterih pomembnih dogodkih v njegovi zgodovini. Ramona Jones si je vse lepo zapisovala in po njeni zaslugi so zdaj prvič ugledali dan nekateri pomembni podatki, ki dopolnjujejo diskografijo countryja in mečejo luč jasnine na nekatera pozabljena poglavja.

V knjigi med drugimi junaki nastopajo The Delmore Brothers, Jimmy Driftwood in Red Foley, zato bo to delo hvaležno prišlo prav tudi raziskovalcem zapuščine teh velikih stilistov, posebne pozornosti pa je kajpak deležen Grandpa Jones, prava legenda countryja. Mi si kar težko predstavljamo, kako priljubljen je bil ta banjoist, kitarist in pevec. Njegova glasba je več desetletij odmevala po vsem Tennesseeju. Verjetno ni treba poudarjati, da gre za zelo specializirano delo, namenjeno glasbenim zgodovinarjem countryja. Ramona je bila seveda tudi glasbenica (Ramona Jones, PO Box 199, Ridgetop, TN 37152, USA).

Jane Weber