Letnik: 2002 | Številka: 5 | Avtor/ica: Rajko Muršič

KONTRABANT

Z nogami v zrak

Poseidon, 2001

Polni načrtov in zamisli se Kontrabanti predstavljajo s ploščkom, na katerem so zbrali sila raznoliko glasbeno gradivo, ki označuje izjemno širok spekter delovanja skupine že od samega začetka. Skupina, ki je v zadnjih letih postala poleg vseslovenskega motorja specifične folkrockovske scene tudi zelo iskana svatbena atrakcija, ki si je na ohcetih zaželijo res pravi glasbeni sladokusci, sledi svojemu kredu krošnjarjenja zvokov z vseh vetrov. V njenem krpanovskem poslanstvu je nekaj stalnic, med katerimi je še najizrazitejše izvajanje romskega repertoarja. Enako pomembna – morda celo vse izrazitejša – pa je tudi avtorska sled pevca in harmonikarja Bela Somija, s katero Kontrabant povezuje večkulturnost Prekmurja in specifično odprtost osrednjeslovenskega in gorenjskega prostora, od koder prihaja jedro zasedbe, to so basovski kitarist Vid Klančičar, tolkalec Janez ter kitarist Urh Vrenjak.

Na nastopih je skupina danes močnejša kot kdaj prej. S kitaristom, klarinetistom in saksofonistom Vladimirjem Strmčnikom je še bolj prišla v ospredje ritmična sestavina skupine, ki jo odlično nadgrajujejo premišljeni aranžmaji in občasne instrumentalne medigre. V ospredju je vedno bolj odločen glas, ki se spretno giblje med slovenskimi, prekmurskimi, madžarskimi in romskimi glasovnimi sistemi. Kontrabanti v dveh madžarskih skladbah prepustijo osrednji vokal Veroniki Boa, ki opozori nase z brezhibnim petjem.

Z nogami v zrak bržkone ne bo prelomna plošča skupine, je pa odlična potrditev, da je na Slovenskem dozorela samosvoja scena, ki zna učinkovito združevati izkušnje angloameriške popularne glasbe, lokalnih tradicij in avtorskega pristopa, ki se kali ne le na koncertnih odrih, temveč tudi na veseliščih in plesiščih.

Skorajda ni mogoče verjeti, da so posnetki nastali v studiu: prav nič se ne razlikujejo od brezkompromisnega polnoenergijskega živega igranja Kontrabanta. Konec koncev je tonski mojster Dušan Železnikar, »dušni pastir« Kontrabanta, enakovreden član zasedbe.

Rajko Muršič