Letnik: 2002 | Številka: 5 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

LOS DE ABAJO

Cybertropic Chilango Power

Luaka Bop/Dallas, 2000

Največja krivica, ki se drži mehiške skupine Los de Abajo, je ta, da jo ob prvem poslušanju takoj razglasimo za kopijo svetovno znanega Manuja Chaa. Skupina je namreč skupaj že deset let, vendar vse doslej ni imela resne založbe, ki bi širnemu svetu predstavila njihovo delovanje. Los de Abajo so izdajali glasbo na neodvisnih kasetah, šele pred kratkim pa jih je v varstvo sprejela družba Luaka Bop, ki deluje v okviru vsemogočne založbe Virgin Records.

Los de Abajo niso nastali iz kakšne garažne skupine kvazi glasbenikov z levičarskimi idejami. Ustanovitelji so namreč mehiški študentje filozofije, ki glasbo izkoriščajo za izražanje svojih (levičarskih) političnih idej. Ob tem je verjetno jasno, da je skupina vneta podpornica idej in delovanja upornikov v Chiapasu pod vodstvom zdaj že legendarnega Subcomandanta Marcosa. Glasbene primerjave je mogoče iskati predvsem v mehiških skupinah Cafe Tacuba in Maldita Vecindad ali venezuelski King Chango.

Ker Los de Abajo prihajajo iz enega največjih mest na svetu – Mexica, je takšna tudi njihova glasba. Gre za pravi babilon zvokov urbanega naselja, prepletenih z glasbo iz notranjosti Mehike, pa tudi drugih dežel Latinske Amerike. Hip hop in punk se mešata s salso, cumbio ter folklornimi ritmi, zato je glasba Los de Abajo dobila ime TropiPunk, ki naj bi ga v naših diskotekah uvrstili pod rubriko »eksplozivno«. Ime skupine pravi, da so »ta spodnji«, se pravi marginalci, ki prihajajo iz mehiškega mestnega podzemlja. Toda ob tem so hkrati vendarle »chilango«. Slednje v Mehiki negativno označuje prebivalca prestolnice, ki naj bi bil len, slepar in prevarant. S posebnim prezirom jo uporabljajo Mehikanci iz notranjosti dežele.

Na precej kratki zgoščenki lahko dobimo vsaj približne občutke mešanice kultur iz mehiškega glavnega mesta. Gre za zanimivo in aktualno glasbo, čeprav je stil in tudi angažirana besedila v svetu populariziral omenjeni Manu Chao. Ampak saj ni prvič, da je Evropa tretjemu svetu pobrala njegove ideje. Kako Los de Abajo zvenijo v živo, se bomo lahko prepričali na letošnji Drugi godbi.

Marko Jenšterle