Letnik: 2002 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Jure Potokar

BOBBY DAY

Rockin' Robin (The Very Best Of)

Ace/Statera, 2002

Leta 1932 rojeni Bobby Day je eden tistih pevcev iz časov rock'n'rolla, ki so se v zgodovino te glasbe zapisali z eno samo skladbo, čeprav je njihov katalog mnogo obsežnejši, in kot priča ta sijajna kompilacija, še danes zelo vreden poslušanja.

Day je začel peti zelo zgodaj in je že v najstniških letih sestavil prvo vokalno skupino, ki so bile v času do-wopa zelo priljubljene. Ker je imel prijeten glas in tudi nekaj avtorskega potenciala, je kmalu podpisal pogodbo z založbo Class in začel snemati. Poenostavljeno povedano se je specializiral za pesmi o ptičih, zato v njih mrgoli taščic, kosov, kobilarjev, skobcev in lastovk, najuspešnejši je bil leta 1957 (2. mesto) s skladbo Rockin' Robin. Najbrž je sicer ne poznate po naslovu, melodija pa je še danes stalnica marsikatere radijske postaje, ki ne vrti samo najnovejšega dreka. To sploh ni čudno, saj je prav posrečena, in kot pravi izčrpna spremna beseda, se že celih 45 let dobro prodaja.

Toda skoraj enako zanimive so vse skladbe, ki ji sledijo, bodisi solistične bodisi tiste, ki jih je Bobby Day posnel v duetu Bob and Earl z E. Nelsonom. Glasba je enostaven in speven rhythm and blues, v katerem je glas vedno v ospredju, čeprav včasih ne manjka niti dobrodošla popestritev v obliki saksofona ali vse pihalne sekcije. Pravzaprav se ob poslušanju plošče moraš vprašati, kaj je bilo krivo, da se je Bobby Day enkrat samkrat uvrstil tik pod vrh lestvice. Marsikatero njegovo pesem je namreč mogoče primerjati z največjimi uspešnicami tistega časa, torej so razlogi v največji meri zunanje narave, recimo majhna založba brez sredstev za vseameriško promocijo, rasizem, ki je favoriziral belske izvajalce, kar je plastično občutil tudi Day, in morda še kaj.

Toda če vam je všeč izvorni RandB in RandR, potem ta Aceova zgledna kompilacija gotovo sodi v vašo zbirko - in skoraj prepričan sem, da boste na kakšnem žuru z njo navdušili še koga.

Jure Potokar