Letnik: 2002 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Katarina J.

JOŽE ŽVOKELJ S PRIJATELJI

Pesmi s poti II – Ribi, Rak, Škorpijon

Samozaložba, 2002

Kantavtorstvo kot ena najintimnejših, povedno izpovednih glasbenih oblik, kjer se zvok zliva z magično močjo besede, ima na Slovenskem med sodobnimi popularnimi godbami že častivredno tradicijo, uvoženo iz ameriških prostranstev ter oplojeno z »ljudsko« bitnostjo nam bližnjih geografskih dimenzij. Z navidezno sila preprostim dialogom glasu in strun so se bolj ali manj uspešno spopadali številni akustični kitaristi, vse dokler se ni od bogvekod vzel Tomaž Pengov in »odpotoval« v mitos neotipljivega. Odtistihdob je zagnanim stihotvorcem in kitaristom malce lažje pri srcu – ledina je bila zorana, guru na prestolu, naslednikom pa prepuščeno kraljestvo tankih svilnatih niti, ki jih prede občutljiva akustika.

In v tej kultivirani gošči se je znašel tudi Jože Žvokelj, ki ga ljubitelji tovrstnih spustov v brzice in mirnejše vode čustvenega izrazja gotovo že poznajo. Da bi se sozvočje izpetega in uglasbenega uspešno razlilo v prostor in čas, je na pomoč poklical gorenjsko glasbeno navezo – stare prijatelje in znance, ki se potepajo po istem vesolju neojačenega instrumentarija. Tako skozi prosojne meglice spomina na krajine našega otroštva, izgubljene vere in zopet najdenih poti utripajo kitare Žvoklja, Tineta Jenka, Jaka Bobnarja ter »Tantadruja« Boštjana Sokliča, podalpskemu ušesu nedomača kombinacija tolkal in zvočil v režiji Jožeta Slaka, Aleša Hudalina in Nina Mureškiča (sicer člana skupine Sagar, ki smo jo videli na letošnji Drugi godbi), za namenček pa glasbeni okvir barvajo še klaviature (Danijel Bedrač), čelo (Dino Gojo) in kontrabas (Slavko Meglič). Z veliko mero okusa, seveda.

Poetičnost odhajanj, prehodov, utrinkov bivanja ter iskanje lokalnega legendarnega izročila, vse zabeljeno s slogovno dovršenimi instrumentalnimi aranžmaji, sta prava stvar za preizkušanje dialektike »vase ozirajočega se uma«, ki nam ga avtor ponuja na pósodo.

Upam le, da se bo ploščku uspelo prikrasti do polic kake manj trendovsko usmerjene ploščarne.

Katarina J.