Letnik: 2002 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Dušan Rebolj

ALKALINE TRIO

From Here to Infirmary

Vagrant, 2001

Ko se človek nameni, da bo napisal besedilo, je introspekcija tvegana reč. Če se je treba zavedati, da je vsako avtorsko delo že po definiciji introspektivno, moraš biti po drugi strani pozoren, da ne treščiš ob čeri vase zaverovanega napredanja, ki potem ni v veselje nikomur, razen tebi. Za to nadlogo boleha marsikateri izvajalec, ne glede na žanr. Predaja se ji cela horda muzikantov, od Alanis Morissette do Trenta Reznorja, megalo- in egomana, ki obratuje pod psevdonimom Nine Inch Nails.

Alkaline Trio so se ji uspešno ognili. Plošča From Here to Infirmary je prava paleta postnajstniških jadikovanj, ki pa so pregnetena v tako ljubko in udarno obliko, da mimogrede pozabimo, kako zelo nam gredo na jetra ljudje, ki vzdihujejo zaradi njih. Alkaline Trio ne pravijo: »Oh, strla si mi srce.« Raje grenko intonirajo: »Še nikoli nisem zvrnil pijače, ki mi ne bi bila všeč, ko pa sem poskusil tebe, sem bruhal celo noč.« Nadvse iznajdljiva je tudi prispodoba za občutek okrnjenosti ob odraščanju: »Dolgo je že tega, kar je prišel gospod Motorka in mi odrobil obe nogi.«

Zvočna plat: spevnost, spevnost in še enkrat spevnost. S takim »šusom«, da te butne ob steno; k temu je nedvomno pripomogel novi bobnar Mike Felumlee, someščan drugih dveh članov, Daniela Andriana (bas, glas) in Matta Skibe (kitara, glas), in nekdanji soborec otožnežev The Smoking Popes.

O tejle plošči pišem s tako zamudo, da nas menda od njihove naslednje loči samo še nekaj mesecev. Komaj čakam.

Dušan Rebolj