Letnik: 2002 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Skabina

ANGELIC UPSTARTS

Sons Of Spartacus

Captain Oi, 2002

Letos smo končno, po desetih letih, zopet dočakali studijski izdelek enega najbolj kontroverznih punkovskih bendov - Angelic Upstarts. Formirani sedeminsedemdesetega leta v Južnem Shieldsu, so veljali za politično najbolj angažirano in provokativno skupino takratnega časa. V letih po nastanku so izdali nekaj uspešnih albumov, med katerimi še posebej izstopata Teenage Warning in Two Million Voices s številnimi punkovskimi himnami: Last Night Another Soldier, Two Million Voices, I'm An Upstart ...

Nato so se Angelic Upstarts razšli. Po številnih poskusih oživitve benda je pevcu Mensiju letos ponovno uspelo zbrati ekipo, v kateri je od originalnega benda ostal le še on sam. Nič zato, kajti zasedba je naravnost zvezdniška. Bobnar Lainey je nekoč udrihal po membranah pri punkerjih Leatherface, Gaz Stoker basira še pri melodičnih oi punkerjih Red London, Tony Van Frater pa nažiga kitaro pri še enih ojevcih Red Alert. Stari punkerski mački boste zdaj mogoče pomislili, da to pa že niso pravi Angelic Upstarts. Prav imate - res niso, vsaj ne do potankosti. Toda maskota benda Mensi je še zmerom tukaj in z leti se očitno ni prav nič spremenil. Njegov glas je še vedno močan in beseda ostra kot meč. Ideologija delavskega razreda je bila pri njem vedno na prvem mestu, takoj za njo kritika politike, in tudi besedila na Sons Of Spartacus so v večini posvečena omenjenima temama. Proti nepravičnemu ravnanju z delavskim razredom je naperjena Don't Get Old (in Tony's Britain), za balado South Shields Born'n'Bred je dobil navdih pri prijatelju, ki se je šel borit v Palestino za PLO, z Anti Nazi pa je ta borec proti vsakršnim krivicam in zaprisežen rdečkar najbolj glasno in jasno v vsej svoji karieri obračunal z nasprotno strujo, med katero so imeli Angelic Upstarts, ironično, kar precej pristašev, kljub jasni levičarski opredeljenosti.

Glede na to, da je prav vso glasbo za Sons Of Spartacus, razen Action Man, ki jo najdemo že na plošči Still From The Heart iz leta 1983, ter tradicionalne Bandierre Rosse, napisal kitarist Tony Van Frater, bi bilo pričakovati, da bo zvok bolj podoben Angelicom precej sorodnim Red Allert, vendar ni tako. Sons Of Spartacus prej spominja na Red London. Njihov včasih kar preblag, melodičen oi je pospešen z bolj grobim zvokom Red Allert ter začinjen s priokusom že omenjenih prvih plošč Angelic Upstarts. V skladu s tradicijo pa na Sons Of Spartacus najdemo tudi nekaj solidnih balad, med katerimi najbolj izstopata The Great Divide, in South Shields Born'n'Bred. Sons Of Spartacus obeta tudi lepo število sodobnih oi punkovskih himn, ki jih bodo fani prepevali na koncertu skupaj z Mensijem.

Skabina