Letnik: 2002 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Dušan Rebolj

BOX CAR RACER

Box Car Racer

MCA, 2002

Box Car Racer je glasni otročiček Toma DeLonga, kitarista in rezkeje vreščeče polovice vokalne sekcije romantičnih veseljakov Blink 182 (tistega, ki poje All the Small Things). Sam je pri izdelku poskrbel za petje, basovske linije in levji delež kitarskih prispevkov. Pri slednjih mu je tu in tam pomagal ritem kitarist David Kennedy, za bobne pa je sedel tolkalec DeLongove matične skupine Travis Barker. Na koncertih se zasedbi pridruži še basist Anthony Celestino.

Zbirka trinajstih komadov je po vsebinski in po zvočni plati dokaj odmaknjena od okvirov, ki so jih v nekaj letih globalne slave zarisali Blink 182. Jerry Finn, ki je v zadnjem času dosegel status nekakšnega produkcijskega guruja za vse, kar je melodično in trdo, je glasbila ukrotil v hrustljavo in kristalno čisto, vendar ostro strukturo. Barker je prvotne, bojda akustične oblike skladb raztreščil na sosledja presenetljivo raznolikih, a smiselno izpeljanih ritmov. Kitare naletavajo v orjaških in hrupnih valovih, ki pa so vedno odsekani v skladu z diktatom ubijalsko natančnih bobnov.

DeLongov glas kljub občasni vekavosti stanovitno in učinkovito podaja čustveno srž besedil, najsi gre za strah pred smrtjo (Letters to God), za hrepenenje po preteklih ljubeznih (There Is) ali za apokaliptične vizije (The End with You). Melodije so zavite na tisti sladkobno melanholični, kalifornijski način, ki človeka spomni na poletne večere, razgreti asfalt, steklenico vina in dražljivo čakanje na ravno pravšnjo pijanost, da s prijateljem zabrenkata Dream of Unity od Bad Religion.

Prekleto spodobna plošča, tudi če jih nimaš več devetnajst.

Dušan Rebolj