Letnik: 2002 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Skabina

BRIAN SETZER '68 COMEBACK SPECIAL

Ignition!

Surfdog, 2001

V osemdesetih letih je Brian Setzer z rockabilly legendami Stray Cats iz pozabe potegnil tedaj že precej pozabljeni rockabilly iz petdesetih let. Že kot majhen deček pa je Brian sanjal o lastnem big bendu. Želja se mu je izpolnila v devetdesetih letih, ko je s šestnajstčlansko formacijo Brian Setzer Orchestra zelo pripomogel k obuditvi še ene pozabljene glasbe - swinga. Očitno se mu je znova stožilo po starih časih in rezultat tega je Brian Setzer '68 Comeback Special, ki je dobil ime po nekdanji jam session televizijski produkciji, v kateri je med drugim nastopal tudi kralj Elvis Pelvis. Bend je sprva nastal predvsem kot postranska zabava Briana in dveh kolegov iz Brian Setzer Orchestra - bobnarja Bernieja Dressela in kontrabasista Marka W. Winchestra, končalo pa se je z albumom Ignition!.

Ignition! ne prinaša nič posebno novega, pač pa pomeni Brianovo ponovno vrnitev h koreninam rockabillyja in po svoje, upam si reči, z enako tričlansko strukturo benda ter z glasbo samo, tudi oživitev Stray Cats. Na albumu zopet stopa v ospredje Brianova kitarska virtuoznost, ki je bila pri Brian Setzer Orchestra na žalost velikokrat zapostavljena in ni prišla tako do izraza. Brian Setzer je nedvomno odličen kitarist, ki se ne ustavlja samo pri preigravanju klasičnih rockabilly ritmov, ampak premore tudi dobršno mero eksperimentalnega duha; loti se tudi tako zahtevnih ritmov, kot je flamenco v priredbi španske klasike Malaguena, ter prime v roke tudi banjo in slide kitaro. Seveda pa pri vsem tem ne smemo zanemariti prispevka ritmične sekcije, ki suvereno drži ritem tudi ob največjih Brianovih kitarskih ekscesih.

Ignition! je zvočno bogata, barvita in zelo raznolika plošča, na kateri boste težko našli dva popolnoma podobna komada. Rockabillyjevske Ignition! in 5 years, 4 months, 3 days, Hot Rod Girl in Get Them On The Ropes vas naravnost silijo, da z najbližjim prisotnim zaplešete rokenrol, obenem pa dokazujejo, da rockabilly ni nekaj preživetega in arhaičnega, ampak sveža in sodobna glasba. Kjer je rockabilly, tudi hillbilly, countryjevsko obarvan rockabilly, ni daleč. V komadu 8-track se Brian Setzer loti celo jodlanja. Ne bi se najbrž mogel meriti z mojstri te obrti, za nejodlarske eksperte pa je rezultat čisto zadovoljiv.

Ob Cashevsko obarvanem Hell Bentu bo najbolje, da zaprete oči in si predstavljate, kako se v ogromnem cadillacu, z odprto streho in vetrom v laseh vozite čez ameriške prerije. Santa Rosa Rita nas za trenutek odpelje v Južno Ameriko, blues rockovska balada '59 pa je posvetilo letu, v katerem se je Brian rodil. Tako kot vsaka generacija posebej je tudi on mnenja, da iz tega leta izhajajo najboljše stvari, tudi rockabilly in on sam.

Skabina